Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Maria Cochină, a declarat că, în Gorj, școala poate începe în siguranță, în contextual în care s-a început o verificare a întregii rețele de învățământ din județ, încă de săptămâna trecută.
”Am demarat o tematică de control care vizează atât încheierea situației școlare pe primul semestru, cât și o verificare a condițiilor în care ar putea începe activitatea didactică. Am făcut și o simulare, astăzi, (marți, 2 februarie – n.r), în legătură cu aceste activități, iar cu excepția orașului Motru, în care cele două construcții școlare nu sunt terminate nici la momentul actual și va trebui să funcționăm tot în scenariul roșu, în celelalte localități ale județului, conexând informațiile pe care le avem cu indicele de incidență pe care l-am primit de la DSP, avem convingerea că pe scenariul verde și galben se va putea funcționa fără mari problem”, a afirmat inspectorul general al IȘJ Gorj.
Printre acțiunile decisive pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2 este spălarea și dezinfectarea mâinilor însă, în Gorj, mai sunt unități școlare care nu au apă curentă. Responsabilitatea, din acest punct de vedere, revine autorităților publice locale, cele care au în administrarea instituțiile de învățământ.
Nici în privința distanțării fizice normativele sanitare nu s-au schimbat, în comparație cu momentul începerii anului școlar, așa că dacă nu au fost montate separatoare din plexiglas în clase, va fi imposibil să se respecte această măsură. Concret, la Școala Gimnazială ”Ctin Săvoiu” din Tg-Jiu, la una din clasele a IV-a sunt 34 de elevi.
O altă recomandare pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2 este aerisirea sălilor de cursuri, numai că temperatura este destul de scăzută, așa că nu va fi posibilă aerisirea la fiecare 20 de minute. Un alt aspect care a creat problem în toamna anului trecut și care se poate repeta este numărul mare de persoane care așteaptă, fără să respecte regulile de distanțare, la porțile școlilor elevii din clasele primare și preșcolarii la finalul orelor de curs. Pentru a preveni astfel de situații, șefii unităților de învățământ trebuie să asigure cât mai multe căi pentru ieșirea elevilor din unităților școlare.
Mai mult, la acest moment, nu se știe cu exactitate numărul cadrelor didactice care s-au vaccinat, în condițiile în care unii profesori au fost reprogramați.
”Cifrele s-au cam amestecat din cauza acestor reprogramări, însă vom vedea exact, în aceste zile, ce procent avem, după reprogramarea unor profesori, dar suntem în media pe țară, adică undeva peste 50% din totalul cadrelor didactice, personalului nedidactic și auxiliar, care s-au înscris pentru vaccinare”, a adăugat Maria Cochină.
În Gorj, erau, marți, 13 localități în scenariul galben, printre care orașele Țicleni, Novaci și Bumbești Jiu, restul se aflau în scenariul verde.
”Speram ca până luni, când începe școala, situația să nu se schimbă în rău, pentru că am observat o ușoară creștere a cazurilor la nivel de județ. În privința aglomerațiilor de la poarta școlilor, acestea se pot evita, cu sprijinul Poliției locale, iar în zilele următoare vom stabili o serie de măsuri suplimentare, împreună cu factorii decidenți. Eu cred că școala va începe în siguranță în Gorj”, a precizat și Narcis Stoian, directorul Direcției de Sănătate Publică.