Deși liderii PSD Gorj au tot solicitat ministrului Energiei, Virgil Popescu, să meargă la Bruxelles să renegocieze planul de restructurare a CE Oltenia, Doru Vișan spune că nu se poate face acest lucru. Argumentul cu care vine fostul secretar de stat este acela că CEO ar pierde fondurile europene alocate pentru investițiile în grupuri pe gaze și parcuri fotovoltaice. Dorin Vișan este convins că CE Oltenia nu va putea realiza până în 2026 noile capacități de producere a energiei care să înlocuiască grupurile pe cărbune. “ De ce nu s-ar renegocia planul de restructurare acum? Este o etapă care trebuia îndeplinită corelat cu obligațiile pe care România și le-a asumat privind finanțarea acestui program. Nu era posibil să fie renegociat planul de restructurare, pentru că se bloca finanțarea. Ar fi fost o problemă deosebită. Să vedem cum vor evolua lucrurile. Deocamdată, avem probleme mari în ceea ce privește aplicarea acestui plan de restructurare. Mă refer la componenta investițională. Nu suntem în grafic. Și atunci, ce pui în loc? Nu ai ce pune. Nu te poți baza pe energia verde. Dacă renunți la cărbune, ce poți pune în loc? Gaz și energie nucleară. Aceste investiții, cel puțin nuclearul, sunt de lungă durată. Este un program investițional foarte complex, cu etape foarte riguroase și cu finanțare foarte mare. Nu a început nimic. Exclus să avem ceva construit până în 2026. Avem și restanțe care vin din trecut. Iernutul nu este finalizat nici acum. Trebuie să venim să punem Iernutul, să dezvoltăm Mintia, Ișalnița, Turceni-ul, grupurile pe gaze. Să păstrăm nucleul de cărbune necesar pentru siguranța sistemului. Asta trebuie făcut. Nu pot fi rupte. Adică, omori și după aceea faci. Trebuie să le corelezi”, a afirmat fostul secretar de stat.
„Este exclus ca energia fotovoltaică să înlocuiască energia pe cărbune”
Doru Vișan spune că investiția în fotovoltaice nu ar trebui să fie o prioritate pentru guvern, pentru că energia produsă de aceste capacități nu poate asigura siguranța sistemului energetic național. “ Dezvoltarea capacităților de producție pe fotovoltaice și eolian reprezintă un capitol separat pe care România îl face și nu are nicio legătura cu partea de energie în bandă. Evoluția sistemului energetic, corelată cu consumul, îți arată în fiecare moment cam câtă energie îți trebuie în bandă, respectiv câtă intră din energia verde corelat cu condițiile atmosferice. Și atunci, ai un calcul foarte exact. Este exclus ca energia fotovoltaică, eoliană să înlocuiască, cărbunele. Cărbunele trebuie înlocuit cu o energie în bandă . Procesul de dezvoltare a energiei verzi este foarte benefic pentru România și trebuie făcut, dar nu cred că trebuie să reprezinte pentru guvern acest lucru o prioritate accelerată”, a precizat fostul secretar de stat.
Grupurile pe cărbune pot funcționa și după 2032!
Fostul secretar de stat din cadrul Ministerului Energiei, Doru Vișan, nu crede că producătorul de energie de la Gorj ar putea să finalizeze lucrările, până în 2026, pentru că grupurile companiei să treacă la producerea de energie pe bază de gaze. Totuși, Vișan este optimist că termenul asumat de România cu Comisia Europeană pentru închiderea grupurilor pe cărbune poate fi prelungit. Situația economică a României și problemele importului de gaze ar putea fi argumentele care ar duce la funcționarea grupurilor pe cărbune și după anul 2032. „Este exclus să fie gata până în 2026! Orice proces investițional durează mai mult, fără să mai vorbim de realitatea românească și avem exemplul Iernut, care trebuia să fie gata din 2020 și suntem 2023 și lucrurile sunt neclare. Orice investiție de acest tip pe gaz are partea de execuție între doi și trei ani, respectiv partea de pregătire, mă refer la finanțare, proiectare care durează până la doi ani. O să fie o perioadă dificilă după 2026. Dificilă și grea pentru că vine un „aer rece” de la Cernavodă, trebuie făcută reabilitarea acolo, deci mai pierdem în bază. Dacă situația economică a țării, siguranța Sistemului Energetic Național o cere, este obligatorie. Vorbesc într-un context economic și social zonal”, a declarat Vișan.
Ce spune despre o posibilă venire la Complexul Energetic Oltenia
Vehiculat în repetate rânduri pentru un loc în Directoratul Complexului Energetic Oltenia, Doru Vișan spune că acest lucru nu depinde de el. Eu sunt la o pregătire profesională corespunzătoare și acest lucru trebuie analizat de alții. Restul este dialog, discuție”, a încheiat Vișan.
Iuliu Goiceanu, Nicolae Turtoi