Politică

Restructurarea CE Oltenia. Fost senator: Marea trădare, când am negociat închiderea grupurilor pe cărbune

Fostul lider al Partidului Național Liberal Gorj, ex-senatorul Dian Popescu, consideră că a fost o mare trădare momentul în care guvernanții au negociat la Comisia Europeană închiderea grupurilor pe cărbune.

Dian Popescu comentează că “s-a depășit limita prostiei”, atunci când politicienii aflați la guvernare și-au asumat la Bruxelles planul de închidere de capacități pe cărbune. Actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, a înființat un grup de lucru care să vină cu argumente, luna viitoare, în fața Comisiei Europene pentru declararea termenelor prevăzute în planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Fostul senator Dian Popescu afirmă că există o șansă pentru renegocierea planului. Aceasta o reprezintă Republica Moldova. Mai exact, țara vecină trebuie ajutată cu energie electrică, în această iarnă, în contextul războiului din Ucraina. “Dacă mă întrebați pe mine, marea trădare a apărut atunci când noi am negociat PNRR și am negociat închiderea grupurilor pe cărbune. Din punctul meu de vedere, depășește limita prostiei. Adică, oameni care n-au înțeles cum funcționează sistemul energetic, n-au înțeles că cele 4 termocentrale ale CEO asigură, practic, o securitate și o siguranță a sistemului energetic național, și-au asumat închiderea lor, în contextul în care alte țări nu și-au asumat așa ceva, au vrut să meargă până la închiderea ireversibilă, adică tăierea lor. Va trebui să facă ceva, pentru că a apărut o nouă temă în ecuație, poate chiar e bună pentru a negocia, deși nu cred că va fi acceptat, a apărut Republica Moldova, care trebuie ajutată cu energie, în iarnă, dacă vom avea o iarnă destul de friguroasă. Republica Moldova e prinsă cu 1000 de megawați/oră în Ministerul Energiei în planul de iarnă. Dar au o problemă. Au prins 2 grupuri de la CEO că le vor porni. Nu o să le mai pornească, pentru că nu le-au conservat cum trebuie și eu cred că grupurile acelea vor putea suporta să meargă toată iarna. Deci, ar exista o posibilitate de renegociere și redeschidere a grupurilor”, spune fostul parlamentar.

Pune la zid politicienii din județul Gorj

Dian Popescu a constatat că, în momentul de față, Gorjul nu mai are niciun lider politic care “să dea cu pumnul în masă la București” și să se lupte pentru Complexul Energetic Oltenia. “Statul roman suntem noi și noi, cel puțin cei din Gorj, ne-am dori, dar noi nu mai avem politicieni în Gorj. Niciun politician din Gorj nu este capabil să negocieze lucrurile astea, pentru o entitate cum este CEO, cu 4 termocentrale care funcționau foarte bine, cel puțin în perioada în care eram eu în politică. Ține de existența județului Gorj. Dacă CEO se închide, Gorjul rămâne un teren arid, pentru că va trebui să plece iar tineretul. Noi nu avem altă economie. Mai spuneți-mi o altă economie în Gorj care merge, în afară de CEO, care are 12000 de angajați, plus industria pe orizontală. Nu se mai gândește nimeni la asta. Pentru CEO, lipsa unor politicieni care să gândească și să lupte chiar în interiorul puterii, pentru că noi avem Gorjul reprezentat de PSD și PNL. I-ați văzut cumva protestând față de închiderea și legislația de închidere a CEO? I-am văzut că au votat în parlament la pachet. Singurul care a ieșit, într-o perioadă, a fost Mihai Weber, care s-a opus la închiderea ireversibilă a acelor grupuri. Și aia, din punctul meu de vedere, n-are mare relevanță, pentru că atât timp cât ai închis un grup și îl ții nemișcat și fără să-i faci o revizie atâtea luni, practice, e ca o închidere ireversibilă”, a încheiat fostul senator.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *