Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a fost invitat la interviurile DC News, unde a vorbit despre finanțarea pentru acumulatori.
„Am avut mai multe conferințe pe zona de energie. Noi am adus în atenție și nenorocirea cu justiția din Oradea, însă energeticienii ne-au spus că nu au capacitate să aducă tot surplusul de energie, și de la dumneavoastră, dar și de la parcurile eoliene și fotovoltaice care se construiesc, și, practic, rețelele nu rezistă. Trebuie investiți miliarde de euro și acolo e treaba statului.
În acest caz, ideea dumneavoastră, foarte interesantă, cu acumulatorii e foarte bună. Adică energia de la soare nu se mai duce în rețea, ci se folosește în consum propriu sau se stochează în baterii și poate fi folosită în timpul nopții. Există acest program?“, a întrebat Bogdan Chirieac.
„Luăm în calcul și varianta finanțării inclusiv a acumulatorilor. Am în vedere fie să vin pe urmele programelor deja finanțate, adică fie ca cei care deja au sistemele să le finanțăm acumulatorii, fie să vin cu un program nou, în care să finanțăm de la capăt atât fotovoltaice, cât și acumulatorii aferenți aia acestora. Avem mai multe variante posibile și încercăm să o alegem pe cea mai bună pentru cetățeni.
Oricum, cel mai probabil vom finanța acumulatorii aferenți puterii pe care noi o instalăm. Dacă noi finanțăm 4 kilowați, vom finanța automat și acumulatorii aferenți. Dacă o persoană dorește o putere mai mare, automat va suporta și diferența de la acumulatori, de la 4 kilowați la noua capacitate. Dacă vom ajunge la concluzia că trebuie finanțați și acumulatorii, ne vom limita la capacitatea sistemului pe care îl finanțăm.“, a precizat Laurențiu Neculaescu.
„La fel ca la panouri. Eu pot să-mi pun putere instalată de 10 kilowați pe casă, dumneavoastră îmi finanțați 4 kilowați. Restul de 6 sunt ai mei. La fel la baterii! E un ajutor și un stimulent pentru cetățean ca să nu mai tragă curentul din rețea.“, a mai spus Bogdan Chirieac.