Andrei-Dumitru Olteanu din Târgu Jiu este stagiar în cadrul MAE și masterand la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, specializarea „Leadership și comunicare în organizațiile internaționale”, dar și student reprezentant de an în Consiliul Studenților al aceleași instituții de învățământ superior. „Este o onoare să fiu desemnat „Tânărul ambasador al României” pentru anul 2021, moment în care sărbătorim 75 de ani de la fondarea UNESCO și 65 de ani de la aderarea României la UNESCO. Mulțumesc pentru acest premiu, atât membrilor juriului, cât și organizatorilor concursului din cadrul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe. Mulțumesc pentru oportunitatea în care ne putem exprima și pentru posibilitatea de a dezbate și susține importanța UNESCO. România are un loc special în cadrul acestei organizații și noi, tinerii, trebuie să demonstrăm implicare atunci când este vorba despre știința, cultura și educația națională și internațională. Felicitări tuturor candidaților și doresc, pe această cale, să încurajez toți tinerii, care prezintă interes față de ONU și instituțiile sale, să participe în cadrul acestui concurs” a scris Andrei Olteanu pe pagina personală de Facebook.
În perioada următoare, Andrei, se va întâlni cu Ministrul Afacerilor Externe pentru a primi acest titlu.
„ Îi felicităm călduros pe participanții la cea de-a doua ediție a concursului „Tineri ambasadori ai României”, organizat de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe în colaborare cu Comisia Națională a României pentru UNESCO!
În urma desfășurării probei scrise și a probei de interviu din cadrul celei de-a doua ediții a proiectului propus de Arhivele Diplomatice, a atentei evaluări din partea membrilor juriului, câștigătorul Premiului „Tânărul ambasador al României” pentru anul 2021, cu tema „75 de ani de la crearea UNESCO și a 65 de ani de apartenență a României la UNESCO: România și UNESCO, arc peste timp”, a fost desemnat ANDREI-DUMITRU OLTEANU. 👏
Structura discursului evaluat în cadrul probei scrise, interesul pentru istoria contemporană, pasiunea pentru cercetare, coerența ideilor expuse în cursul interviului, precum și susținerea afirmațiilor prezentate și dialogul purtat cu membrii juriului au constituit principalele argumente ale acestei decizii” se arată pe pagina oficială a Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.