Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a făcut publice vineri rezultatele finale de laborator în cazul morții fetiței de 4 ani și a bunicii ei din comuna călărășeană Spanțov, decedate după ce au mâncat pește și mici în ziua de Florii.
Rezultatele sunt oarecum suprinzătoare, în sensul că analizele au ieșit negative la toate bacteriile cauzatoare de toxiinfecții alimentare, de genul E.coli, Salmonella sau Listeria, în cazul magazinului de unde au fost cumpărate alimentele.
DSVSA Călărași a transmis că se află ”în posesia rezultatelor finale de laborator pentru probele prelevate și afluite în data de 29.04.2024 în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranța Alimentelor Călărași, probe suspicionate în cazul fetiței de 4 ani din comuna Spanțov.
Astfel, pe probele prelevate din magazinul alimentar, pește congelat și mici, pentru determinarea de agenți cauzatori de toxiinfecții alimentare E.coli, Salmonella spp, Listeria monocytogenes, Stafilococi coagulazopozitivi, Enterobacteriaceae rezultatele sunt negative.
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina
În ceea ce privește rezultatul pe probe prelevate de inspectorii DSVSA Călărași din alimentele preparate, găsite la domiciliu familiei în data de 29.04.2024 rezultatele sunt negative privind detecția de E.coli, Salmonella spp, Listeria monocytogenes, Stafilococi coagulazopozitivi”.
Bacteriile care au provocat moartea au fost descoperite în casa familiei
Singurele bacterii la care analizele au ieșit pozitive și de la care s-ar fi tras, astfel, moartea fetiței și a bunicii sale, sunt cele din clasa Enterobacteriaceae și au fost descoperite în casa familiei.
”În probele prelevate la domiciliul familiei, din peștele și carnea preparate în casă, au fost identificate bacterii din clasa Enterobacteriaceae, peste limita admisă. Frecvent, se constată o creștere a Enterobacteriaceelor în cazul condițiilor improprii de manipulare și pregătire a produselor alimentare”, precizează DSVSA Călărași.
Instituția a mai spus că ”rezultatele analizelor au fost transmise către instituțiile abilitate ale statului implicate în anchetă”.
Enterobacteriaceae reprezintă o clasă largă de bacterii, omniprezente în mediu, din care fac parte bacterii precum Klebsiella sau Salmonella. Acestea pot provoca toxiinfecții alimentare la copii sau persoane cu organism slăbit, exact ca în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii sale, care au fost ucise astfel de bacterii comune.
Sursa: StirilePROTV