Raportul a fost realizat de TikTok în calitate de semnatar al Codului de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene.
Raportul cu privire la alegerile din România este inclus în textul din 25 martie pe perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, care detaliază acţiunile pe care le întreprind principalele platforme online (Google, Meta, Microsoft şi TikTok) în baza Codul de conduită privind dezinformarea.
În raport, TikTok notează câteva dintre ameninţările pe care le-a observat în legătură cu alegerile prezidenţiale din România, menţionând eliminarea a şase reţele CIO (operaţiuni de influenţă acoperite) în 2024 care au fost identificate ca ţintind în mod specific un public din România.
Pe lângă aceste reţele, afirmă raportul, merită evidenţiată apărarea mai largă a TikTok împotriva campaniilor de influenţă ascunse în Europa. În septembrie 2024, au fost luate măsuri globale împotriva unei reţele ascunse, legate de Sputnik Media. Ca parte a strategiei anti-recidive au fost eliminate 11 conturi în noiembrie 2024 despre care se credea că sunt asociate cu Sputnik Media şi că ţinteau publicurile din România şi din Republica Moldova.
De asemenea, platforma notează că a eliminat în mod proactiv, de la sfârşitul lunii octombrie, peste 5.500 de videoclipuri legate de alegerile din România pentru încălcarea politicilor privind dezinformarea, hărţuirea şi discursul instigator la ură.
Tot potrivit TikTok, în legătură cu alegerile prezidenţiale din România au fost primite 11 notificări prin Sistemul de Răspuns Rapid, cărora li s-a răspuns rapid, prin interzicerea sau geo-blocarea de conturi şi eliminarea de conţinut pentru încălcarea regulilor comunităţii.
Raportul trece în revistă măsurile luate în ce priveşte capabilităţile de moderare de conţinut (99 de moderatori de limbă română), combaterea dezinformării, fact-checking, înfiinţarea unui centru de control al misiunii la 23 octombrie 2024 pentru alegerile din România, descurajarea operaţiunilor de influenţă sub acoperire (peste 5.500 de elemente de conţinut legat de alegeri din România pentru încălcarea politicilor privind dezinformare, hărţuire şi discurs instigator la ură, între sfârşitul lui octombrie şi 17 decembrie), abordarea conţinutului înşelător generat de IA, abordarea conturilor guvernamentale, politicienilor şi partidelor politice (GPPPA).
TikTok mai menţionează că, înaintea alegerilor, echipa sa a organizat sesiuni dedicate cu fiecare grup politic din România pentru a informa despre politicile sale şi a educa actorii politici despre măsurile de siguranţă. TikTok a menţionat că a solicitat autorităţilor o listă a candidaţilor pentru a se asigura că eticheta GPPPA este aplicată corect.
Platforma mai afirmă că a investit în campanii de alfabetizare media ca strategie de combatere a dezinformării, scop în care a încheiat un parteneriat cu ONG-ul local Funky Citizens.
Totodată, echipa sa din România a organizat pe 22 octombrie o întâlnire dedicată alegerilor cu ANCOM, AEP şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, iar pe 14 noiembrie, a organizat împreună cu acest minister o sesiune cu privire la perturbarea operaţiunilor de influenţă acoperite, la care au participat experţi din minister, ANCOM, DNSC şi poliţie.
În raport, TikTok mai afirmă că, la modul general, s-a aflat în legătură cu autorităţile relevante din România în ce priveşte situaţia alegerilor prezidenţiale şi le-a încurajat să împărtăşească orice informaţii pentru a putea colabora spre a asigura integritatea alegerilor. TikTok a răspuns, de asemenea, solicitărilor legate de conţinut din partea autorităţilor, inclusiv a Comisiei Europene, răspunzând la întrebările lor specifice despre conturi şi punând la dispoziţie detalii despre investigaţiile sale.
TikTok subliniază că platforma online are în vigoare măsuri cuprinzătoare pentru a anticipa şi a răspunde riscurilor asociate proceselor electorale, inclusiv riscurilor asociate cu dezinformarea electorală în contextul alegerilor care au avut loc în România la 24 noiembrie 2024.