Ultima oră

România a semnat alături de state UE o declarație de sprijin pentru comunitatea LGBTQ+ din Ungaria

Ambasada României în Ungaria a semnat, alături de majoritatea statelor membre UE, o declarație comună de susținere a comunității LGBTQ+ din Ungaria, care sâmbătă a organizat marșul Budapest Pride într-un climat de tensiune din cauza politicilor guvernului Orban.

Declarația comună a fost publicată de ambasada SUA la Budapesta, iar pe lista semnatarilor apare și ambasada României.

Declarația comună de sprijin pentru comunitatea maghiară LGBTQ+ a fost semnată de toate țările UE, cu excepția Poloniei, și de toate țările învecinate cu Ungaria, cu excepția Serbiei. Pe lângă statele „occidentale”, printre semnatari se numără ambasadele Bulgariei, Macedoniei de Nord, Kosovo, Muntenegrului, României, Slovaciei, Sloveniei și Ucrainei, arată g4media.ro.

Comunitatea LGBTQ+ a mărșăluit sâmbătă prin centrul istoric al capitalei Ungariei cu ocazie celui de-al 28-lea Marș Gay Pride. În ciuda căldurii, la eveniment au participat mii de persoane şi mai multe partide din opoziţia guvernului premierului Viktor Orban, care au defilat cu camioane, bannere și steaguri cu simbolul curcubeului, transmite Euronews.

Anul acesta manifestaţia s-a desfăşurat într-un climat mai senin, fără controale de poliție și cordoane de securitate, astfel încât participanţii puteau intra şi ieşi liberi din procesiune. În ciuda aparentei normalităţii a evenimentului, guvernul maghiar își continuă lupta morală și juridică împotriva mișcării LGBTQ+, însă comunitatea homosexuală maghiară a primit un mesaj politic internațional puternic.

Textul integral al declarației comune:

Cu ocazia celei de-a 28-a ediții a Festivalului Budapest Pride, noi, ambasadele și institutele culturale semnatare, ne exprimăm sprijinul deplin pentru membrii comunității de lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, homosexuali și intersexuali (LGBTQI+) din Ungaria și pentru drepturile acestora la egalitate și nediscriminare, la libertatea de exprimare și de întrunire pașnică și la libertatea de a nu fi supuși violenței. Respectarea statului de drept și a drepturilor universale ale omului reprezintă fundamentele pe care se construiesc statele democratice. Legislația internațională privind drepturile omului se bazează pe premisa generală că toți indivizii au aceleași drepturi și libertăți, fără discriminare.

Respingem și condamnăm toate actele de violență, discursul instigator la ură, hărțuirea, stigmatizarea și discriminarea comise împotriva indivizilor și comunităților pe baza orientării lor sexuale, a identității sau expresiei de gen sau a caracteristicilor sexuale și susținem lupta împotriva acestor acte. În acest sens, suntem îngrijorați de legislația și retorica politică, inclusiv în Ungaria, care sunt în dezacord cu principiile nediscriminării, cu legislația internațională privind drepturile omului și cu demnitatea umană și care contribuie la stigmatizarea comunității LGBTQI+. Subliniem necesitatea ca liderii și guvernele, aici și în alte părți, să dea dovadă de respect și să protejeze drepturile persoanelor și comunităților LGBTQI+ și să elimine legile și politicile care le discriminează.

Subliniem inviolabilitatea demnității umane, dreptul la libertatea de exprimare și de informare, dreptul la viață privată și de familie și dreptul la nediscriminare pentru toți.

În plus, salutăm susținerea importantă a apărătorilor drepturilor omului LGBTQI+, a activiștilor, jurnaliștilor, lucrătorilor din mass-media și a organizațiilor societății civile care lucrează pentru a se asigura că toți indivizii, indiferent de orientarea sexuală, identitatea sau expresia de gen sau caracteristicile sexuale, beneficiază de tratament egal și de protecția deplină a legii.

Celebrarea diversității este o modalitate importantă de a promova respectul pentru drepturile omului pentru toți. Budapest Pride are cea mai lungă istorie a unor astfel de evenimente din regiune și subliniem rolul său în promovarea egalității de tratament și a acceptării sociale pentru toate persoanele LGBTQI+, contribuind astfel la crearea unei societăți mai deschise, mai drepte, mai incluzive și mai egale.

Semnat de următoarele ambasade și institute culturale:

Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Kosovo, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Țările de Jos, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, Ucraina, Uruguay, Delegația Generală a Flandrei, Wallonie-Bruxelles International, Forumul Cultural Austriac din Budapesta, British Council, Centrul Ceh, Institutul Estonian, FinnAgora, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Camões, Institutul Cervantes

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *