Ultima oră

România, lider în UE la servicii de protecţie împotriva incendiilor

Cheltuielile guvernamentale pentru "servicii de protecţie împotriva incendiilor" în ţările membre UE s-au ridicat la 37,8 miliarde euro în anul 2022, în creştere cu 7,8% comparativ cu 35,1 miliarde euro în anul 2021, arată datele publicate vineri de Eurostat, citat de Agerpres.

La nivelul UE, ponderea cheltuielilor cu protecţia împotriva incendiilor în cheltuielile guvernamentale totale a fost de 0,5% în 2022, un nivel care a rămas relativ stabil după 2016. În rândul statelor membre, România este pe primul loc cu cea mai mare pondere a cheltuielilor cu protecţia împotriva incendiilor în cheltuielile totale (0,7%), urmată de Grecia, Germania, Lituania, Estonia şi Cehia, fiecare cu 0,6%.

În contrast, ponderea cheltuielilor cu protecţia împotriva incendiilor în cheltuielile totale a fost de doar 0,1% în Danemarca. Alte state cu ponderi mici sunt Malta, Slovenia, Portugalia şi Austria, fiecare cu 0,3%.

În România, în anul 2023 erau 21.900 de pompieri profesionişti, iar aceştia reprezentau 0,29% din numărul total al persoanelor ocupate din România, care se situa la 7,69 milioane de persoane.

La nivelul UE, pompierii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 49 de ani reprezentau 61% din numărul total al pompierilor. În rândul acestora, cele mai mari subgrupuri sunt cel al pompierilor cu vârsta între 40 şi 44 de ani (65.000 de pompieri) şi cel al pompierilor cu vârsta între 35 şi 39 de ani (59.100 de pompieri).

Ministrul albanez al Apărării le-a mulțumit militarilor români care au ajutat la stingerea incendiilor de pădure
Aeronavele C-27 J Spartan şi C-130 Hercules ale Forţelor Aeriene Române, care au acţionat în Albania în sprijinul forţelor de intervenţie din această ţară pentru stingerea incendiilor de pădure, şi-au încheiat misiunea, context în care ministrul albanez al Apărării, Pirro Vengu, le-a mulţumit, în cadrul unei ceremonii.

„În cele şapte zile în care au acţionat în zonele afectate de incendii, aeronavele au efectuat 24 de ieşiri şi au transportat şi lansat 122 de containere cu apă (peste 120 de tone)”, arată un comunicat al MApN, potrivit Agerpres.

Avioane C-27 J Spartan configurate pentru stingerea incendiilor sunt implicate şi miercuri în acţiunea de stingere a incendiului de pădure din zona fondului forestier al comunei Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin.

Până în prezent, fiecare aeronavă a efectuat câte cinci ieşiri în perimetrul afectat de flăcări, lansând, în total, 50 de containere (aproximativ 50 de tone de apă).

În cursul săptămânii trecute, două aeronave ale Forţelor Aeriene Române au transportat în Grecia 40 de pompieri şi două autospeciale de stingere a incendiilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care acţionează pentru stingerea incendiilor din Republica Elenă.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *