În toată țara se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale, potrivit ANM.
Ministerul Sănătății a transmis câteva „recomandări esențiale pentru populație, având în vedere noul val de caniculă înregistrat la nivel național”.
Evitați pe cât se poate expunerea prelungită la soare între orele 11-18
- Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală
- Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius.
- Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2-2 ore zilnic în spații care beneficiează de aer condiționat ( magazine, spații publice, cinematografe).
- Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă.
- Purtați pălării de soare, haine lejere, și largi, din fibre naturale, de culori deschise
- Beți zilnic cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete.
- În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.
- Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece aceasta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
- Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cefea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
- Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben sau roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.
- O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar de apă.
- Evitați activități în exterior care necesită un consum mare de energie.
- Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
- Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități. Interesați-vă de starea lor de sănătate!
Începând cu iunie 2023 – 13 luni la rând – am avut record peste record de temperatură.
Fenomenele cu care ne confruntăm au schimbat opinia românilor sceptici cu privire la încălzirea globală. Conform unui sondaj recent, aproape 70% dintre români cred că schimbările climatice sunt un fenomen real, vizibil deja. 25% neagă.