Ultima oră

România va avea în curând o nouă bancnotă. Prima personalitate feminină care va apărea pe hârtia de 20 de lei

O nouă bancnotă românească va apărea pe piață. Aceasta trebuia să intre în circulație încă de anul trecut, dar a fost amânată pentru această toamnă.

Pe noua bancnotă de 20 de lei va apărea chipul eroinei Ecaterina Teodoroiu.

Banca Națională a României (BNR) a ales acest simbol pentru anul 2020, care marchează Centenarul României Mari.

Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare de europarlamentarul Corina Crețu care a și postat o fotografie cu ceea ce pare a fi o bancnotă de 200 de lei cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu.

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.

Imaginea eroinei consolidează egalitatea de gen, devenind astfel prima femeie pe o bancnotă românească. Iar valoarea o va face să fie cea mai circulată bancnotă în susținerea personalităților feminine.

Corina Crețu a transmis și felicitări celei care a inițiat și susținut proiectul ,,Femei pe bancnote”.

„Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania <<Femei pe banknote>> – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.

Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european”, a conchis Corina Creţu.

Ecaterina Teodoroiu a murit pe frontul bătăliei de la Mărășești, în fruntea plutonului pe care îl comanda.

Apariția noii bancnote, anunțată de BNR încă din iulie 1919.

,,Promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească”, preciza atunci Banca Națională într-un comunicat de presă.

Sursa: realitatea.net

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *