Un studiu efectual de Eurostat arată că românii petrec mai multe ore la birou decât ceilalți europeni. Cu toate acestea, productivitatea este cu 30% mai scăzută.
Astfel, 40% dintre respondenți petrec peste 45 de ore pe săptămână la serviciu, ajungând chiar și până la 55 sau 65 de ore.
Totodată, se evidențiază faptul că persoanele aflate în managementul mediu și de vârf suferă de stres ocupațional în proporție de 99,9%, la 2-3 ani după ce au înaintat în funcție, ajungând la cel puțin un episod de burnout în maxim 5 ani.
Cum afectează stresul pe termen lung
Dacă statisticile arată că locul de muncă este principală cauză care generează stres în rândul românilor, psihologii susțin că există și alți factori care influențează calitatea vieții în mod decisiv. Astfel, neajunsurile pe plan financiar sunt un alt aspect ce conduce la „boala secolului”.
„Românii, așa cum o arată statisticile, tind să devină un popor foarte stresat. Calitatea vieții depinde foarte mult de acest factor, iar cei care nu își pot gestiona corect emoțiile și nu găsesc mijloace de relaxare eficiente, pot dezvolta depresie, anxietate sau chiar probleme grave de sănătate. De multe ori, nu doar locul de muncă este factor de stres. Nivelul de trai de la noi din țară este destul de scăzut, iar problemele financiare sunt prezente la o mare parte din populația României”, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.
Locurile de muncă nedorite, un factor generator de stres
Conform psihologilor, foarte mulți români își sacrifică sănătatea pentru un venit lunar mai bun. Astfel, multe persoane se aleg cu locuri de muncă pe care nu și le doresc și care, inevitabil, conduc la neplăceri.
„Multe persoane activează în domenii care nu le provoacă nici cea mai mică plăcere. Astfel, mulți au ales să-și sacrifice visele pentru un trai mai bun, pentru un salariu care să le permită o viață decentă. Chiar dacă pare decizia potrivită, acest lucru devine deja un fenomen și avem mulți pacienți care se confruntă cu depresie, cu anxietate din cauza locurilor de muncă. Este aproape imposibil să faci performanță într-un domeniu pe care nu îl dorești”, a adăugat psihologul clinician.
„Problemele de la muncă trebuie lăsate acolo”
Specialiștii mai transmit că, de multe ori, angajații români nu au capacitatea de a se desprinde de problemele de la locul de muncă în momentul în care ajung acasă. Astfel, stresul tinde să devină o normalitate în rândul oamenilor.
„Problemele de la muncă trebuie să rămână la muncă. Acasă trebuie să ne simțim bine, să ne relaxăm, să petrecem timp de calitate împreună cu familia. Dar, de multe ori, acest lucru este imposibil de realizat pentru unele persoane. Iar presiunea de la locul de muncă ajunge să fie resimțită și în familie. Este bine să găsim activități relaxante, precum sportul, care să ne ajute să ne desprindem de stres. Chiar dacă la început va fi mai greu să ne axăm pe altceva, cu timpul ne vom obișnui și vom vedea că există viață și după serviciu”, a încheiat Andreea Coman.