Ultima oră

S-a schimbat topul celor mai mari salarii din România. Care este acum cea mai bine plătită meserie

Primele trimestriale ori cele de performanță au schimbat radical topul salariilor: IT-iștii și petroliștii nu mai au cele mai mari lefuri din România.

Potrivit datelor consultate de „Adevărul”, în topul salariilor medii nete pe primul loc se află acum cele provenite din activități de editare – 11.614 lei, urmate de cele din IT – 11.573 lei și cele din Informații și comunicații – 10.453 lei, cele din fabricarea produselor de cocserie și țiței – 10.424 lei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – 9.573 lei, iar pe locul 6 salariile din transporturi aeriene – 9.316 lei.

La polul opus, cele mai mici salarii nete sunt cele din domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte – 2.798 lei, de patru ori mai mici decât cele mai mari salarii medii nete plătite în luna iunie.

Salariul mediu net a fost de 5.176 lei în luna iunie
Câştigul salarial mediu net în luna iunie s-a ridicat la 5.176 lei, în creştere cu 58 lei (+1,1%) faţă de luna mai 2024, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

„În luna iunie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.480 lei, cu 125 lei (+1,5%) mai mare decât în luna mai 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.176 lei, în creştere cu 58 lei (+1,1%) faţă de luna mai 2024. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de editare (11.614 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.798 lei)”, arată datele INS.

Salariul mediu net a crescut cu 12,5% într-un an
Indicele câştigului salarial real a fost 107,2% în luna iunie 2024 faţă de luna iunie 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 100,9% în iunie 2024 faţă de luna mai 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 251,6%, cu 2,2 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2024.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.

Cele mai mari creșteri
În luna iunie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 30,2% în activităţi de editare, respectiv cu 10% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; între 4% şi 6,5% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, telecomunicaţii, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice; între 2,5% şi 4% în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, transporturi aeriene, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, alte activităţi de servicii, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

Cele mai mari scăderi ale veniturilor
Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna mai 2024 au fost cauzate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: între 3% şi 6% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; între 1,5% şi 3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, activităţi de poştă şi de curier, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), transporturi pe apă, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor.

Salariile bugetarilor
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+4,3%), respectiv în administraţia publică (+3,9%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale în vigoare. În învăţământ, câştigul salarial mediu net a scăzut (-5,8%) în principal ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, precum şi a acordării ȋn luna mai 2024 a biletelor de valoare (tichete de vacanţă).

Topul celor mai mari salarii medii nete:
Activităţi de editare – 11.614 lei

Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice – 11.573 lei

Informații și comunicații – 10.453 lei

Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 10.424 lei

Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale – 9.573 lei

Transporturi aeriene – 9.316 lei

Cele mai mici salarii medii nete:
Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2.798 lei

Hoteluri și restaurante – 3.049 lei

Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor – 3.258

Fabricarea mobilei – 3.358 lei

Poștă, curierat – 3.437 lei

Salariile medii nete ale bugetarilor:
Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public* (fără forțele armate și asimilați) – 7.055 lei

Învăţământ – 5.808 lei

Sănătate şi asistenţă socială – 5.274 lei

Activităţi de spectacole, culturale şi recreative – 4.291 lei

Alte activităţi de servicii – 3.507 lei.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *