Dezvăluiri

Salariații CEO obligați să intre în concediu de odihnă forțat cel puțin 10 zile!

Administrația Complexului Energetic Oltenia a decis, marți, că pentru a proteja angajații companiei de Coronavirus ar trebui să rărească numărul celor care vin zilnic la serviciu. În acest context, angajații sunt obligați să își ia maxim zece zile din concediu de odihnă aferent anului acesta, dar și concediul neefectuat pe anul trecut, în baza unor programări făcute la locul de muncă.

Până pe data de 1 mai, toți salariații companiei, potrivit liderilor de sindicat, vor fi obligați să beneficieze de 10 zile din concediul de odihnă pe anul 2020. Măsura este una de protecție care micșorează pericolul transmiterii Coronavirusului, dar și contactul social dintre angajați. Așa nu mai există un număr foarte mare de angajați navetiști și nici aglomerație în spațiile comune din cariere și termocentrale.

De asemenea, angajații companiei sunt obligați să își ia concediile de odihnă neefectuate pe anul trecut, asta în baza unei programări acceptate de superiori.

Dacă pe perioada asta se agravează situația, abia atunci angajații vor intra în șomaj tehnic, adică vor sta acasă fiind plătiți cu 75%, din salariu. Scenariul în cauză se va impune doar dacă numărul îmbolnăvirilor va crește în rândul angajaților. Până în prezent nu sunt angajați ai CEO afectați de Coronavirus.

Situația gravă la CEH

La sora Complexului Energetic Oltenia, adică la Complexul Energetic Hunedoara situația este gravă. Aici sindicaliștii din cadrul CEH cer ca angajații din minerit și termocentrale, ca și cei de la stația de salvare minieră să fie testați pentru a preveni îmbolnăvirea lor. De altfel, și administratorul special a spus că se fac toate demersurile necesare ca oamenii să fie în siguranță și recunosc că, până acum, un singur angajat a fost depistat pozitiv și se află la Timișoara.

Într-o adresă remisă conducerii Complexului Energetic Hunedoara, prefectului județului și ministrului Economiei, sindicatele din minerit cer ca toți angajații să fie acum testați pentru identificarea simptomelor COVID 19. Oamenii spun că ar fi suficient ca acest lucru să se facă cu termometre cu infraroșu și cer ca acestea să fie achiziționate așa încât să ajungă câte unul la fiecare unitate minieră. Asta, pentru că minerii, în ciuda restricțiilor, vin toți la locul de muncă. Administratorul special a și precizat care este acum situația.

„Este firesc în această perioadă se ne luăm măsuri de precauție și chiar să ne temem, că nu știm cu cine ne întâlnim. În momentul de față avem un singur caz confirmat la CEH. Persoana despre care vorbim, din data de 13 martie era, însă, în concediu de odihnă, deci nu a intrat în contact cu nimeni la serviciu timp de o săptămână, deci avem confirmarea că nu a intrat în contact cu nimeni din biroul său măcar. Totuși, biroul de la mina Lupeni a fost închis și dezinfectat, iar colegii cu care lucra, pentru a fi 100% siguri, sunt izolați la domiciliu și am luat legătura și cu DSP”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH.

De altfel, cei de la CEH spun că își iau toate măsurile ca situația să nu degenereze. Au micșorat numărul minerilor care urcă și coboară cu colivia în subteran și fac mai multe drumuri, tocmai pentru a păstra distanta necesară, iar salvatorii sunt gata să izoleze locurile de muncă în care ar izbucni vreo epidemie.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *