Liderii Salvamont au în vedere continuarea demersurilor pentru a obține încadrarea în condiții deosebite de muncă a salvatorilor montani. Se au în vedere inclusiv demersuri la nivel european, pe lângă europarlamentari și pe lângă instituțiile europene, astfel încât să poată fi obținute beneficiile respective. Un salvamontist intervine în condiții dificile și lucrează indiferent de zi sau noapte, temperatură sau anotimp pentru salvarea de vieți în zona montană și nu numai. Comisia Europeană nu mai permite încadrarea de noi profesii în rândul celor cu condiții deosebite de muncă, dar această măsură menține o foarte mare inechitate între personalul încadrat în cadrul serviciilor de urgență, toți desfășurând o activitate în condiții grele de lucru, efort fizic, încărcare psihică și riscuri asociate mediului natural, dar numai o parte fiind beneficiari ai acestui tip de încadrări în condiții deosebite de muncă.
„Conștienți că înaintarea în vârstă și activitatea în condițiile deosebite de muncă impuse de mediul montan și pentru care nu există soluții practice de îmbunătățire vor duce inevitabil, la uzura prematură fizică și psihică a capacității de intervenție a personalului operativ, vom rămâne solidari cu toate instituțiile din sistemul de urgență care se simt nedreptățite și le vom susține în toate demersurile pe care le vor iniția pentru soluționarea acestei inechități sociale. Vom continua demersurile pentru a rezolva această problemă, în țară sau în afară”, a spus lui Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România și directorul Salvamont Gorj.
Bugetul de pensii nu ar fi afectat de o cheltuială uriașă, dacă salvamontiștii ar fi incluși în condiții deosebite de muncă, având în vedere că la nivel național sunt numai 280 de salvatori montani.