Complexul Energetic Oltenia funcționează cu motoarele reduse, în această perioadă. Producția este legată de scăderea cererii de energie pe cărbune, dar și de energie electrică, în general, la nivel național. Motivul vizează faptul că temperaturile sunt tot mai ridicate. În aceste condiții, se reduce și necesarul de energie electrică. Comparativ cu perioada de iarnă, în anumite zile scăderea este de câteva mii de megawați. Situația din Sistemul Energetic Național influențează și activitatea la Complexul Energetic Oltenia.
Cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din țară funcționează, în acest moment, doar cu două grupuri energetice. Un bloc energetic este pornit la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, iar al doilea grup energetic este în funcțiune la Termocentrala de la Turceni. De asemenea, la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița este în funcțiune un singur cazan energetic de la grupul existent. La Ișalnița situația este însă mai complicată în ceea ce privește activitatea, dat fiind faptul că grupul energetic de aici este în rezervă de la 1 ianuarie 2024. A mai fost pornit câte un cazan pentru a nu fi afectate instalațiile și pentru ca lucrătorii să mai aibă activitate.
Producția medie la Complexul Energetic Oltenia este de 500 de MW. Energia pe bază de cărbune asigură 10% – 11% din totalul producției la nivel național. Primele poziții sunt ocupate de Hidroelectrica, centralele pe gaze naturale și Nuclearelectrica. În funcție de puterea vântului intră în funcțiune și centralele eoliene. Energia fotovoltaică are o producție similară cu energia pe bază de cărbune.