Actualitate

Se caută finanțare pentru un Centru de respiro la Târgu Jiu

Se caută o sursă de finanțare pentru amenajarea unui Centru de respiro la Târgu Jiu. Conform lui Nicolae Simionescu, persoană cu dizabilități și președintele asociației non-guvernamentale „Dizabil în slujba comunității”, susține că din discuțiile purtate cu administrația de la Târgu Jiu, există disponibilitatea de a oferi un teren pe raza orașului. Problema este lipsa finanțării pentru amenajarea unui unități de profil, care ar fi de mare ajutor pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități.
Astfel, de centre de respiro există deja fie la direcțiile de asistență socială din alte județe din țară, fie la asociații din sectorul privat.

Un Centru de Tip Respiro pentru Persoane Adulte cu Dizabilități asigură măsuri de protecție specială pentru persoanele adulte cu dizabilități, încadrate în gradul grav de handicap, cu asistent personal.

Scopul Centrului de Tip Respiro pentru Persoane Adulte cu Dizabilități este de prevenire a instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități, încadrate într-o categorie de persoane cu handicap grav, cu asistent personal/asistent personal profesionist, care vor beneficia de un nou serviciu social, adaptat nevoilor personale.

Un astfel de centru poate deservi persoanele cu dizabilități și implicit asistenții personali/asistenții personali profesioniști implicați în îngrijirea acestora. Astfel, pentru o perioadă determinată de timp, perioadă în care asistentul personal/asistentul personal profesionist solicită concediu legal de odihnă/ concediu medical, numită perioadă de respiro, persoanele cu dizabilități vor putea beneficia în continuare de servicii sociale, de tip familial, fiindu-le asigurate și servicii de cazare concomitent cu asigurarea condițiilor de viață. Acest lucru aduce beneficii atât persoanei cu dizabilități, asistentului personal/asistentul personal profesionist/familiei, contribuind astfel la păstrarea unui echilibru în cadrul vieții de familie.

Principalele funcții ale serviciului social ce se adresează persoanelor adulte cu handicap:
a) de furnizare a serviciilor sociale de interes public local, prin asigurarea următoarele activități: găzduire pe termen determinat de maximum 30 de zile, asigurare a cazării, cazarmamentului, echipamentului și condițiilor igienico-sanitare, supravegherea stării de sănătate, asistență medicală, îngrijire și asistare a beneficiarilor; asigurarea climatului de tip familial, pe perioada concediului de odihnă al asistentului personal/ asistent personal profesionist; asigurarea socializării beneficiarilor, dezvoltarea relațiilor cu comunitatea, promovarea și aplicarea măsurilor de protecție a beneficiarilor împotriva oricărei forme de intimidare, discriminare, abuz, neglijare, exploatare, tratament inuman sau degradant;
b) de informare a beneficiarilor, potențialilor beneficiari, autorităților publice și publicului larg despre domeniul său de activitate;
c) de promovare a drepturilor beneficiarilor și a unei imagini pozitive a acestora, de promovare a drepturilor omului în general, precum și de prevenire a situațiilor de dificultate în care pot intra persoanele beneficiare;
d) de asigurare a calității serviciilor sociale, în domeniul protecției persoanelor adulte cu handicap.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *