Ultima oră

Se deschide primul centru gratuit de tratare a minorilor toxicomani din România

Adolescenții vor avea parte de tratament pe termen lung pentru a scăpa de dependență, nu vor fi nevoiți să-și întrerupă școala, iar după cel puțin o lună de internare vor avea parte de consiliere în continuare.

Săptămâna viitoare se înființează primul centru de cazare și tratament pe termen lung pentru minorii dependenți de droguri din proiect făcând parte Spitalul de Psihiatrie Voila-Câmpina și Asociația ZI de BINE cu un program terapeutic special gândit de specialiștii în adicții de la Clinica Atelier PSY. Este primul astfel de centru din țară. Până acum minorii dependenți de droguri erau tratați numai în regim de urgență, iar după câteva zile erau trimiși acasă cu un risc imens de recădere în patima narcoticelor.

Melania Medeleanu, membru fondator al Asociației ZI de BINE, a explicat de ce a ales Spitalul de Psihiatrie Voila-Câmpina pentru acest centru de cazare și tratament pe termen lung.

„Aveam nevoie de o incintă în spital, aveam nevoie de medici, de personal medical. La Voila au pavilion pentru copii, iar acest lucru este foarte important. În plus, spitalul este într-o zonă splendidă și asta o să le facă bine copiilor, cred eu. Ne-am înțeles cu managementul spitalului și am primit două saloane pe care le amenajăm ca să nu arate a spital, practic. Când vin la tratament copiii dependenți nu trebuie să resimtă atmosfera de spital. Cel puțin în salonul lor. Cum spuneam vorbim de două saloane unul pentru fete, altul pentru băieți. În total 14 locuri. Asta a fost inițial pentru că managementul spitalului a înțeles să se implice mai bine în proiect și a amenajat la rândul lui alte două saloane, iar acum avem 28 de paturi în total. Din partea noastră vorbim de o investiție de 120-130.000 de euro”, spune reprezentanta ZI de BINE.

Scoală pentru pacienți, terapie și pentru părinți
Melania Medeleanu a declarat că a fost pus la punct și modul în care va funcționa acest centru de cazare și tratament pe termen lung pentru minori.

„În primul rând cei care se internează și părinții lor trebuie să știe că programul are minimum o lună. Adică aici nu îi tratăm numai pentru faza acută, ci lucrăm cu psihologi. Am spus minimum o lună, dar nu și cel mult o lună. Repet, copii nu vor simți că sunt în spital, vor avea parte de tratament medicamentos, de asistență psihologică. Mai mult, fiind internați pentru cel puțin o lună de zile, copiii sunt rupți de școală. Pentru a nu se întâmpla acest lucru am făcut demersuri pentru ca aceștia să-și continue cursurile pe perioada internării cu ajutorul unor profesori din Câmpina care vor veni la Voila. În plus, după externare adolescenții dependenți vor rămâne în grija noastră pentru că vor veni cel puțin săptămânal la ședințe de terapie în grupuri de suport. În fine, nu i-am uitat nici pe părinții copiilor dependenți de droguri pentru că și aceștia vor face terapie, mai exact o consiliere. Mulți dintre ei neagă realitatea, neagă că au un copil dependent, iar multora dintre ei le este chiar frică să recunoască. Le este teamă că dacă recunosc și iau măsuri distrug viitorul copilulul. Ori este chiar invers”, a precizat Melania Medeleanu care a mai subliniat că toate serviciile enumerate mai sus sunt gratuite pentru tinerii pacienți.

De precizat că în prezent există câteva centre pentru tratarea dependenților, dar exclusiv pentru adulți, iar costurile lunare sunt de cel puțin 2.000 de euro.
sursa: adevarul.ro

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *