Dezvăluiri

Se închide cea mai mare carieră din CE Oltenia? Lider: Este aproape închisă

Președintele Sindicatului Liber de la Cariera Roșia, Cristian Lădaru, susține că cea mai mare carieră din cadrul Complexului Energetic Oltenia este aproape închisă.

Cristian Lădaru susține că utilajele din carierele CE Oltenia funcționează de pe azi pe mâine. Stocurile de cărbune din depozite sunt aproape zero. În plus, grupurile termocentralelor funcționează la circa 40-50% din capacitate. Liderul sindical afirmă că cea mai mare carieră din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Cariera Roșia, este aproape închisă.

„Principalele probleme vor fi lipsa acută de personal calificat și lipsa de competență prin conducerea acestei companii, pentru că nu e normal, utilajele funcționează de azi pe mâine, pe niște coridoare în care ni se cere maximum, dar, de fapt, nu se investește nimic. Adică, mulți se dau cunoscători de minerit, dar, de fapt, sunt foarte puțini oameni din această companie care știu cu adevărat cu ce se mănâncă această meserie. Și se vede realitatea din teren. Luați Pinoasa, Tismana, toate entitățile miniere și vedeți în ce situație se află, la ora actuală. Și asta nu e din cauza oamenilor care și-au făcut treaba. E din cauza oamenilor afiliați politic și care au avut niște ordine clare de executat. Roșia este aproape închisă. (…) Dacă s-ar face și s-ar schimba metodologia de lucru, inclusiv monografii, repoziționare excavatoare în carieră, poate am mai avea o șansă, dar, în rest, Roșia e aproape închisă. Nu avem nici stocuri la Rovinari. Oricum grupurile funcționează la capacitate poate sub 50%. De asta spun că situația se va agrava după ianuarie 2026”, a precizat sindicalistul.

Amenință cu proteste, dacă nu vor crește salariile

Cristian Lădaru afirmă că administrația CE Oltenia trebuie să majoreze lefurile angajaților în urma negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă. Liderul sindical spune că unul dintre motive este că minerii și energeticienii care au rămas în companie după plecarea a circa 1700 de oameni, în ultimii doi ani, au preluat sarcini suplimentare.

Cristian Lădaru amenință cu proteste și chiar cu greva generală, dacă șefii CEO nu vor fi de acord cu majorarea salariilor.

“În primul rând, trebuie să ne pună bugetul pe masă. Am cerut dată trecută, în cadrul comisiei mixte administrație-sindicate să fim consultați în momentul în care prezintă proiectul de buget, în care-și fac calculele pentru ceea ce vor să facă în 2024. Iar noi trebuie să fim consultați, nu informați, așa spune legea. Vă dați seama că avem așteptări mari, având în vedere că au plecat foarte mulți oameni la pensie pe Legea 197 și 74 și oamenii care au rămas în spate au preluat sarcini de serviciu. Chiar dacă am văzut, ieri, că a apărut, tot în presă, că depozitele sunt aproape goale, noi avem așteptări mari, anul ăsta, adică oamenii care și-au făcut treaba, anul trecut, trebuie să fie recompensați. În funcție de bugetul prezentat ne facem și noi calcule și cerem creșteri salariale, nici nu se pune problema. Acum, să vedem cum se prezintă administrația, dacă e nevoie, negociem la minister. Oricum, partea de administrație nu a fost niciodată de acord cu ceea ce am cerut noi, putem face chiar niște acțiuni de protest, chiar până la grevă generală. Avem toate condițiile îndeplinite, mai ales când se negociază contractul colectiv de muncă, urmăm legea dialogului social, care ne permite inclusiv acțiunile de grevă. Procentul pe care l-au dat, anul trecut, să-și creioneze ei pe hârtie și să vadă unde ne încadrăm anul ăsta, având în vedere că avem peste 1700 de oameni plecați din sistem, iar probabil că pe bugetul prognozat anul ăsta, cantitatea de energie pe care trebuie s-o dea societatea, va fi, probabil, ca cea de anul trecut, adică 7,4 terawați programați”, a adăugat sindicalistul.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *