Cosmin Popescu a înaintat un memoriu guvernului prin care a solicitat o analiză a situației privind pădurile din județul Gorj. Dacă 45% din fondul forestier va intra în zonă de protecție strictă, așa cum prevede PNRR, înseamnă că nu mai pot fi tăiate lemne, nu mai pot fi culese ciuperci și nu poate fi desfășurată niciun fel de activitate economică. Președintele Consiliului Județean Gorj a participat, împreună cu primari din județ, agenți economici și reprezentanți ai obștilor, la o discuție la guvern pe această temă. Joi, va avea loc o nouă discuție la Runcu. Cosmin Popescu afirmă că situația pădurilor Gorjului nu va rămâne așa cum este trecut, în prezent, în Planul Național de Redresare și Reziliență.
“ Discuțiile vor continua, în data de 13 decembrie, în comuna Runcu. O să avem o întâlnire cu toate UAT-urile de pe raza cărora sunt terenuri forestiere. Obștile, agenții economici vor fi prezenți astfel încât să discutăm în interiorul zonelor care sunt deja arii protejate, să definim ce înseamnă zonă strict protejată. Mesajul a fost foarte clar. Nu suntem de acord cu extinderea zonei protejate la propunerea făcută de Ministerul Apelor și Pădurilor de 45% din suprafața forestieră. Propunerea lor era ca toată suprafața forestieră din zona montană să intre într-o arie strictă protejată ceea ce înseamnă interzicerea accesului pentru a exploata lemn pentru nevoile personale ale fiecărui deținător de pădure. Spre exemplu, dacă avem o carieră de granit la Bumbești-Jiu, care deja are autorizație de funcționare, odată cu adoptarea acestui plan, în decembrie 2025, se va ajunge la închiderea activității. (…) Vom restrânge activitatea zonelor strict protejate doar acolo unde se cuvine și este posibil de a fi implementat. Este o enigmă cum de a ajuns Gorjul să aibă cea mai mare suprafață de păduri inclusă în zona de protecție strictă, prevăzută în PNRR. Vrem o dezbatere reală, nu cum a fost, acum două săptămâni, la sediul APM Gorj. O să discutăm pe fiecare UAT, în parte, nu va rămâne prevederea așa cum este în PNRR”, spune șeful județului.
E ok sa se extindă zona de protejare cu excepția unor treburi. Acolo unde sunt cariere , nu. Dar unde au în concesiune pădurile noastre , de către miliardari , DA. La Runcu cine are în concesiune Valea Sohodolului ? Pai e a României. Mie îmi dați un munte ? Va rog