Se spune despre urzici că „schimbă sângele”. Mai exact, curăță organismul de toxine și îl revigorează după o iarnă în care am consumat mai mult carne, carbohidrați și alimente procesate. Avem nevoie de verdețuri, iar urzicile sunt un adevărat medicament al naturii. Sunt bogate în vitamine (A, C, D, E, K), minerale (fier, potasiu, calciu, zinc, magneziu), în antioxidanți, aminoacizi și flavonoide. Toate aceste „bogății” conferă urzicilor proprietăți diuretice, tonice, antiinflamatoare, antiseptice, antireumatice. Iată care sunt principalele beneficii ale unei cure cu aceste plante!
- Întăresc imunitatea, combat anemia datorită aportului de fier, vitaminizează și energizează organismul.
- Purifică sângele și mențin o concentrație normală a glucozei din sânge.
- Curăță corpul de toxine, au efect diuretic și susțin sănătatea rinichilor, fiind ideale pentru prevenirea infecțiilor urinare.
- Sunt perfecte și în curele de slăbire, căci au efect laxativ și reglează digestia. În același timp, previn retenția de apă și reduc senzația de picioare grele.
- Datorită efectului antiinflamator, reduc inflamațiile și durerile de la nivelul articulațiilor, mușchilor și tendoanelor.
Urzicile se consumă sub formă de ceai sau în tot felul de mâncăruri. După ce au fost culese, se spală bine și se opăresc pentru câteva minute în apă clocotită. Apoi se scot, se scurg, se toacă mărunt și se pot prepara cu ulei de măsline și usturoi, sau adăugate în rețete cu orez, cu legume. Apa în care au fiert urzicile se bea cu miere și lămâie, fiind un ceai plin de nutrienți. Această infuzie se poate folosi și extern, ca remediu anti-mătreață, ori pentru tratarea inflamațiilor bucale și gingivale.