Dezvăluiri

Șefi și functionari din APM Gorj, LA ÎNCASARE dintr-un proiect european pe care l-au blocat cu maximum de incompetență!

Un proiect extrem de important, cu finanțare europeană, care presupunea refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru trei specii de pești din râul Gilort, este pe punctul de a fi compromis, în mare măsură, din cauza incompetenței, dar și a intereselor pecuniare, a unor functionari din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Gorj. Începând cu data de 1 septembrie 2017, APM Gorj a implementat Proiectul ”Fish for Life”, co-finanțat de către Comisia Europeană, și vizează restabilirea conectivității râurilor și îmbunătățirea heterogenității habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort, pentru a asigura acestora o stare de conservare favorabilă. Concret, era vorba despre construirea a două pasaje de trecere/ migrație pentru pești, în localitățile Albeni și Târgu – Cărbunești. Lucrurile au decurs normal până la un moment dat, cele două pasaje au fost construite, numai că, în iarna anului trecut, o viitură a avariat lucrările de la Albeni, aspect constatat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Din acel moment reprezentanții APM Gorj au interpretat totul în așa fel încât s-a depășit termenul de finalizare a proiectului, n-au mai vreut să plătească lucrările la pasajul de la Cărbunești, iar situația se tranșează în instanță. În tot acest timp, singurii care încasează consistent din proiect sunt chiar funcționarii APM.

 

Au fost două licitații

… pentru construirea fiecăruia dintre cele două pasaje, cu contracte diferite, atribuite în decembrie 2019, și soluții tehnice diferite, stabilite de către APM.

Primul pasaj a fost construit cel de la Albeni și era aproape finalizat, numai că, în ianuarie, anul trecut, din cauza unei viituri pe Gilort, acesta a fost avariat. S-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) care a menționat, într-un proces verbal de constatare, semnat de proiectant și reprezentanții APM Gorj, faptul că avarierea pasajului s-a produs din cauza viiturilor. Pe 23 februarie 2021, CJSU a emis o hotărâre prin care a fost aprobată suma de 582.000 de lei, propusă în scopul înlăturării efectelor viiturii, adică pentru refacerea pasajului, iar Guvernul trebuia  ca, printr-un act normativ, să aloce acea sumă. În tot acest timp, reprezentanții APM au presat constructorul să refacă pasajul, pe banii săi, fără să-i intereseze dacă demersul CJSU are finalitate, în sensul în care Executivul să aloce suma aprobată, însă nu i-au pus la dispoziție proiectul refăcut și au refuzat constant încheierea unui act adițional la contractual inițial.

Cu toate că s-a purtat o corespondență pentru rezolvarea acestor neclarități, în final, s-a ajuns în instanță, iar APM Gorj a reclamat constructorul, societatea Armeanca Prest Com SRL, dirigintele de șantier și verificatorul proiectului și cere executarea contractului, adică restituirea a aproximativ 900.000 de lei, deși valoarea contractului fusese de 764.000 de lei. Tribunalul Gorj i-a cerut AMP Gorj, încă de la primul termen, să detalieze ce reprezintă suma de 900.000 de lei, iar la ultima înfățișare s-a încuviințat efectuarea unei expertize, la solicitarea constructorului. Trebuie spus că a mai fost făcută o expertiză extrajudiciară, care nu a concluzionat că vinovat pentru situația creată ar fi constructorul, în contextul în care exista deja constatarea CJSU.

Între timp, societatea Armeanca Prest Com SRL a finalizat lucrările la cel de-al doilea pasaj, cel de la Cărbunești, în valoare de 706.000 lei, și a fost întocmită recepția finală a acestora, semnată, printre alții și de reprezentantul Inspecției în Construcții, precum și de cei de la AMP, beneficiarul lucrărilor. Stupoare însă: APM nu vrut să plătească contravaloarea lucrărilor, sub pretextul că banii vor fi folosiți pentru refacerea pasajului de la Albeni (!?), avariat de viitură.

Și de data asta

… s-a ajuns în instanță, iat tribunalul a obligat, pe 30 iunie a.c., APM Gorj să plătească 785.000 de lei, către constructor, reprezentând contravaloare lucrări, la acare se adaugă unele penalități contractuale.

Soluția era previzibilă, în condițiile în care cele două pasaje s-au licitat separat, pe loturi diferite, singurul lucru comun fiind constructorul, totuși, instituția a plătit avocat, ca s-o apere, tocmai de la Galați, în contextul în care aceasta are juriști angajați.

Și nu e sigura cheltuială neeconomicoasă! Potrivit unor surse, APM ar fi contractat alte servicii de proiectare cu o firmă din Cluj, cu toate că are studiu de fezabilitate și trebuie schimbată doar soluția tehnică pentru pasajul de la Albeni, precum cea de la Cărbunești care s-a dovedit a fi eficientă, după cum se laudă chiar APM Gorj, pe contul special creat pentru acest proiect, pe o pagină de socializare.

Cât încasează funcționarii APM!

Aceleași surse susțin că există un interes pecuniar din partea celor de la APM Gorj pentru întârzierea proiectului. Managerul de proiect, Nicolae Calma, consilier superior în cadrul instituției, încasează, lunar, 3.278 de lei, drepturi salariale pentru activitatea prestată în proiecte finanțate din fonduri europene. Un alt reprezentant al APM Gorj, încasează, lunar, 2.980 de lei, iar directorul executiv al instituției, Nicolae Giorgi, 1.508 lei. La un calcul simplu, în ultimii doi ani, de la implementarea proiectului, reprezentanții APM Gorj au încasat sume consistente din acesta.

Directorul Nicolae Giorgi a recunoscut că pasajul de la Cărbunești a fost recepționat și este functional, dar și că cel de la Albeni a fost afectat de o viitură.

”Pasajul de la Cărbunești este gata, este în funcțiune, a fost recepționat. Cel de la Albeni, de fapt nu e pasaj, e o refacere de albie acolo, pentru că, în urma viiturii de anul trecut, a fost afectat, iar constructorul nu a mai dorit să continue și am ajuns la instanță”, a spus Giorgi.

Trebuie precizat faptul că, potrivit proiectului, implementarea acestuia s-a terminat în luna martie a acestui an, însă directorul APM afirmă că a solicitat prelungirea acestuia, având în vedere litigiile de pe rolul instanței.

Am solicitat la Comisia Europeană termen de prelungire un an de zile, până anul viitor. În situația în care prin instanta sau datorita altor motive lucrările nu vor putea fi definitivate, vom solicita o noua prelungire”, a adăugat Giorgi.

APM Gorj a solicitat instanței să se facă compensare între cele două lucrări, cu alte cuvinte, contructorul să nu încaseze diferența rămasă neplătită pentru lucrările de la Cărbunești, iar cu acei bani să fie refăcut pasajul de la Albeni.

 

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *