Numit de presa centrală, în ample reportaje despre averea și afacerile sale, ”baronul de două județe”, senatorul Ion Iordache nu s-a arătat deranjat de noua titulatură, sau cel puțin nu a inițiat vreun demers juridic împotriva trusturilor media.
La Gorj însă, Ion Iordache a dat în judecată jurnaliștii care au avut curajul să scrie despre activitatea sa politică și, extrem de grav, a acerut, pe cale separată, prin ordonanță președințială, ca judecătorii Tribunalului Gorj să le interzică acestora să mai scrie despre el, până când se soluționează, definitiv, procesul în ”pretenții”.
Astfel, Irina Stoian, jurnalist cu o experiență de peste 20 de ani în presa locală și națională, cea care deține siteul presafarastapani.ro și Nicolae Ivăniși, fondatorul portalului sabotorii.ro., sunt cap de afiș în acțiunea promovată de senatorul Iordache.
Lista cu ”indezirabili” este completată de Irina Irinoiu, jurnalist de peste două decenii, fondatoarea mai multor organisme media, Adrian Drulă, fost jurnalist, în prezent angajat al Primăriei Municipiului Tg-Jiu și Costi Oțăt, personaj asimilat ca fiind deținătorul siteului neasumat mentosanul.com.
Senatorul Iordache solicită instanței să-i oblige pe aceștia să nu mai scrie/posteze articole ”tendențioase” menite să-i afecteze imaginea, reputația și demnitatea, să nu mai furnizeze nicio informație de natură să îl defăimeze sau să-l denigreze, ori de altă natură care să-i aducă prejudicii de imagine, ”indiferent de modalitatea în care se face furnizarea de informații” și suspendarea de la afișarea de pe cele trei siteuri, cât și de pe conturile de Facebook asociate acestora a articolelor care fac referire la persoana sa!
Iordache ignoră jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului care statuează limitele largi în care este permisă libertatea de exprimare în cazul persoanelor publice. Mai clar, „limitele criticilor admisibile” sunt mult mai extinse în cazul persoanelor cu statut public, implicit a politicienilor.
Cel puțin la acest moment, Iordache nu poate demontra că i-a fost produs un prejudiciu efectiv, în sensul schimbării opiniei publice față de persoana sa, ca urmare a datelor din articolele incriminate, până la soluționarea definitivă a procesului în pretenții.
Demersul senatorului Iordache este unul fără precedent în Gorj! Este absolut normal ca orice persoană să inițieze acțiuni în justiție, în cazul în care consideră că i-a fost afectată imaginea, reputația și demnitatea, iar restrângerea dreptului la liberă exprimare este prevăzută de lege, respectiv de art.1357 Cod Civil (care instituie răspunderea civilă delictuală pentru fapta ilicită, săvârșită cu vinovăție, însă din poziția de demnitar, de politician, lider al unui partid politic, de persoană care acționează în context public, Iordache a cerut instanței să le interzică unor jurnaliști să-și exercite rolul esențial, acela de „câine de pază al democrației”.