Românii, ca şi restul europenilor, îl descriu pe Moş Nicolae drept un bătrân cu barbă mare şi albă. Înainte, bătrânii îşi puteau da seama cât va fi iarna de lungă doar în funcţie cum era ziua de Sfântul Nicolae.
Dacă ningea pe 6 decembrie, aceştia spuneau că iarna va fi una scurtă, dar în cazul în care nu era zăpadă, bătrânii arătau ca iarna va fi una lungă.
„În ziua de Sfântul Nicolae este bine să aducem în casă crenguţe de pomi fructiferi, care vor fi puse în apă lângă o icoană. Se spune că acest obicei prevesteşte cum va fi anul următor, dacă crenguţele înfloresc până la sfârşitul anului, înseamnă că anul ce urmează va fi unul foarte bun şi plin de împliniri”, spune Maria Popa, o localnică din Bihor.
Se spune că dacă ninge în ziua de 6 decembrie, Moş Nicolae îşi scutură barba, dar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit. Din bătrâni umblă vorba că Sfântul Nicolae se sărbătoreşte şi pentru a fi ajutaţi oamenii împotriva bolilor şi a loviturilor de orice fel. „După poveştile bătrâneşti, în nopţile de sărbători sfinte se deschide cerul pentru toţi muritorii, iar Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta lui Dumnezeu”, mai spune Maria Popa.