”Strategia energetică a României este finalizată, este pe circuitul de avizare al celorlalte ministere, s-a luat și avizul Ministerului Mediului și, evident, va fi aprobată”, declara ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe 26 noiembrie, anul trecut, la Tg-Jiu.
Cu doar câteva zile în urmă, Curtea de Apel București admisese cererea Asociației Bankwatch și anulase avizul de mediu pentru Strategia energetică a României.
Trebuie spus că, în perioada 2018-2019, proiectul Strategiei energetice a fost în consultare publică, inclusiv din punctul de vedere al evaluării de mediu în context transfrontieră, în urma căruia documentul de strategie energetică precum și raportul de mediu și studiul de evaluare adecvată au fost revizuite, variantele actualizate ale acestor documente fiind publicate în cadrul procedurii de evaluare de mediu atât pe site-ul Ministerului Mediului, cât și pe cel al Ministerului Energiei.
Avizul de mediu a fost emis la data de 4 noiembrie 2020, iar la începutul lunii iulie a anului următor Bankwatch Romania a inițiat o acțiune în justiție pentru anularea acestuia. Pe 4 noiembrie 2022, Curtea de Apel București a admis acțiunea și a decis anularea avizului de mediu pentru Strategia Energetică a României. Hotărârea instanței poate fi atacată cu recurs, însă, deocamdată, pe portalul instanțelor de judecată nu apare vreo mențiune în acest sens.
În Strategia energetică se menționează că în Oltenia mai sunt rezerve de lignit pentru încă 28 de ani. ”Resursele de lignit din România sunt estimate la 690 mil. tone [124 mil. tep], din care exploatabile în perimetre concesionate 290 mil. tone [52 mil. tep]. La un consum mediu al resurselor de 4.5 mil. tep/an, gradul de asigurare cu resurse de lignit este de 28 ani dacă în următorii 25 de ani consumul va rămâne constant și nu vor mai fi puse în valoare alte zăcăminte de lignit. Puterea calorifică medie a lignitului exploatat în România este de 1.800 kcal/kg. Deoarece zăcământul de lignit din Oltenia este format din 1-8 straturi de cărbune exploatabile, valorificarea superioară a acestora impune adoptarea urgentă a unor reglementări care să garanteze exploatarea raţională în condiţii de siguranţă și eficiență, cu pierderi minime”, se arată în documentul citat.
Claudiu Matei