Prin Pogramul Național de Restaurare, elaborat și fundamentat de Institutul Național al Patrimoniului și aprobat, la începutul acestei luni, de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, au fost alocați 1.000 de lei pentru proiectul de consolidare și restaurare a podului vechi de peste râul Jiu. Nu se știe cu exactitate care tronson al podului, cel pe care se face accesul pe insulița de la marginea Parcului Central sau cel abandonat în boscheți pe malul celălalt al Jiului.
Tot 1.000 de lei a alocat Ministerul Culturii și pentru Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor”, adică pentru un așa zis ”proiect componente artistice”.
Trebuie remarcat faptul că în Programul Național de Restaurare, Institutul Național al Patrimoniului nu a prevăzut niciun leu pentru restaurarea operelor lui Constantin Brâncuși de la Tg-Jiu.
De altfel, ministrul Culturii a fost interpelat, încă din luna aprilie, pe această temă, de deputatul social-democrat Mihai Weber și, cu toate că avea un termen rezonabil pentru a răspunde, Lucian Romașcanu a ignorat importanța acestor obiective pentru patrimonial cultural mondial și nu a răspuns, nici după cinci luni, în legătură cu vreun proiect sau sumă alocată pentru restaurarea operelor de la Tg-Jiu.
Planul strategic instituțional (PSI) al Ministerului Culturii, pentru perioada 2021-2024, a fost elaborat cu asistență tehnică din partea experților Băncii Mondiale, în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri nerambursabile și implementat de Secretariatul General al Guvernului, în parteneriat cu Curtea de Conturi a României și Academia Română, însă de la București, din sediul Ministerului Culturii, Gorjul nu se vede.