Dezvăluiri

Sunați la 112, răspunde „piratul” Tony! Starea poliției gorjene: 4 polițiști arestați, unul condamnat pentru tâlhărie, altul cercetat penal pentru că a condus băut, unul anchetat pentru că și-a bătut nevasta!

Este cât se poate de clar că imaginea poliției gorjene a fost grav afectată, în ultima vreme, după episoadele scandaloase în care au fost implicați angajați ai instituției, ofițeri și subofițeri, arestați sau puși sub măsura preventivă a controlului judiciar, condamnați sau cercetați penal pentru infracțiuni grave. În condițiile în care structurile de protecție și control intern sunt inexistente, trebuie chemat preotul pentru a oficia o slujbă, să stropească cu apă sfințită și să le dea de făcut mătănii șefilor IPJ și celor de la Poliția Municipală Tg-Jiu. Dincolo de aspectele care depășesc sfera penalului, sunt unele care frizează anormalul: unul dintre dispecerii poliției, de la care ne așteptăm să reacționeze rapid în situații limită, să declanșeze operațiuni speciale de acțiune pentru prinderea infractorilor, pozează, pe rețelele sociale, în ”Jack Sparrow” din seria Pirații din Caraibe!

Citiți și vă cruciți!

Poliția gorjeană a suferit mai multe lovituri de imagine, în ultima vreme, după ce mai mulți angajați au aruncat haina de ”oameni ai legii” și au devenit suspecți sau inculpați.

În urmă cu o lună, patru agenți de la Serviciul de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Gorj au fost arestați sub acuzațiile de tentativă de omor și tortură, pentru că au bătut un tânăr, încătușat fiind și fără să opună rezistență, atât în sediul Poliției Novaci, cât și în duba cu care l-au transportat pe acesta la Parchet, până l-au băgat în spital, iar acesta a fost operat de urgență, starea sa de sănătate fiind una gravă la momentul în care a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu.

Tot în acest caz, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pentru șeful echipei de intervenție care l-a bătut pe tânăr, dar și pentru șeful Poliției Novaci, comisarul șef Daniel Popescu, acuzat de purtare abuzivă, iar ambii au fost suspendați din funcții și puși la dispoziția șefilor.

Săptămâna trecută, agentul de poliție Cosmin Coară, din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al IPJ Gorj, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru tâlhărie, după ce, la începutul lunii martie a.c., a jefuit o casă de pariuri din Tg-Jiu. Polițistul a folosit o cagulă, a scos cuțitul la casieră și a furat 9.000 de lei din agenția de pariuri.

Vineri noaptea, agentul de poliție Răzvan Greculescu, din cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției Municipiului Tg-Jiu, s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului. Acesta a fost oprit în trafic, când se întorcea de la un chef, și testat cu etilotestul de către colegii săi de la Rutieră, iar rezultatul a fost 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Potrivit unor informații, Greculescu se afla în mașină cu încă doi polițiști, iar când au fost trași pe dreapta, aceștia i-ar fi înjurat pe polițiștii rutieri, așa că a fost sesizat Compartimentul de Control Intern pentru a efectua verificări.

Ultima ispravă a unui polițist a avut loc tot la finele săptămânii care tocmai s-a încheiat: ajutorul șefului Postului de Poliție TF Tg-Cărbunești, agentul de poliție Ionuț Osiac este cercatat penal pentru violență în familie, după ce și-a bătut soția.

Structura județeană de protecție internă, cea care, printre alte atribuțiuni, desfășoară și activități de identificare, contracarare și înlăturare a factorilor de risc la adresa personalului angajat al MAI, funcționează cu pasivitate și are alte preocupări decât cele legate de vulnerabilitățile polițiștilor.

În cazul Compartimentului de control intern, lucrurile sunt și mai grave: în loc să ia măsuri cu polițiștii care se abat de la normele deontologice sau comit acte de indisciplină, structura de control intern are o activitate formală, pentru a nu strica indicatorii șefilor.

 


Opinia publică e contrariată de multe ori când poliția actionează cu viteza melcului sau deloc în situații extrem de grave, pentru prinderea infractorilor. De exemplu, în noaptea de 14/15 iulie a anului trecut, Raimond Călin Căldăraru, un tânăr, în vârstă de 20 de ani, din Bengești, a ucis-o, cu mai multe lovituri de cuțit, pe fosta sa iubită, Denisa Ionela Martin, o fată de 19 ani, din Baia de Fier.
Dinamica omorului a fost descrisă în trei apeluri la 112, efectuate într-un interval de 9 minute și, totuși, criminalul a reușit să parcurgă 51 de km, până la Tg-Jiu fără să fie oprit de vreun echipaj de poliție.
Unul dintre cei care decid în astfel de situații, în care ar trebui să existe o reacție rapidă a poliției, să declanșeze operațiuni speciale de acțiune pentru prinderea infractorilor, este comisarul Antonie (Tony) Georgescu. Ofițerul de poliție care activează în structura Cabinet a IPJ Gorj, fiind la dispeceratul poliției gorjene, care coordonează apelurile de la 112, traansferate de operatorii STS, pozează pe Facebook în ”Jack Sparrow”, piratul din Caraibe! Despre ce așteptări mai poate fi vorba, în acest caz?

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *