Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat proiectul de HG care menține până în decembrie tarifele maximale pentru RCA la nivelul din februarie, scrie Financial Intelligence.
ASF a aprobat proiectul de HG care menține tarifele maximale pentru RCA la nivelul din februarie, potrivit unor surse citate de Financial Intelligence, care au precizat că proiectul urmează să intre în Guvern.
Mai exact, ASF a aprobat a proiectul de Hotărâre a Guvernului privind prelungirea perioadei ( până la 31 Decembrie ) de aplicabilitate a prevederilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.
În aprilie, Guvernul Ciuca a decis ca societățile de asigurări să aplice tarife maximale la RCA la nivelul din 28 februarie.
Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, instituția care a elaborat varianta finală de act normativ, în urma analizelor efectuate, a rezultat că, per ansamblu, tarifele practicate la data de 28 februarie 2023 de către societățile de asigurări sunt mai mici decât prețurile de referință publicate la 7 martie 2023.
Recent, Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că valabilitatea poliţelor RCA Euroins va fi prelungită cu trei luni, până la 8 decembrie.
Sunt încă în vigoare peste 1,8 milioane de poliţe RCA emise de Euroins, iar dacă s-ar păstra termenul actual de expirare, 8 septembrie, este evident că ar exista un real pericol de scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a unui segment uriaş din parcul auto naţional”, a adăugat premierul.
Plafonarea ar expira în octombrie
Plafonarea ar expira în luna octombrie, iar solicitarea ASF prevede prelungirea cu încă trei luni.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să prelungească cu încă 3 luni, până pe 10 ianuarie 2024 și plafonarea prețurilor RCA, dar măsura se va lua de Guvern prin Hotărâre și e nevoie și de avizul Consiliului Concurenței, pentru că prelungirea se face pe legea concurenței. Nu există însă un document oficial”, a declarat pentru hotnews.ro o sursă guvernamentală.
Surse din piața de asigurări au declarat pentru „Adevărul” că, în realitate, această prelungire a plafonării tarifelor RCA este propusă din cu totul alte motive. „Asigurătorii și-au anunțat deja intenția de a majora tarifele RCA cu peste 25-30% și asta s-ar întâmpla fix în prag de numirea de către Parlament a viitorului consiliu de conducere al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Mai exact, în octombrie ar expira plafonarea prețului RCA, perioadă în care ar trebui avea loc noile numiri la ASF. Această prelungire a înghețării prețului RCA este luată strict pentru ca 9 persoane din consiliul ASF să nu «deconteze» și această explozie a prețului RCA, în speranța că vor fi votați de Parlament pentru un nou mandat. Repet, nu are nicio legătura cu problemele pieței de asigurări, ci este doar un instrument că 9 persoane din consiliul ASF să își păstreze încă 4 ani funcțiile. Problema adevărată este că nu au fost luate niciun fel de măsuri pentru echilibrarea prețului RCA, iar proverbul «timpul rezolvă lucrurile» nu se aplică în asigurări. Mai mult proiectul implicării CEC pe piața de asigurări bate pasul pe loc cu toate că era o măsura bună pentru echilibrarea prețului RCA fiind un jucător din afară «cartelului RCA». Șoferii vor plăti din greu incompetența ASF și a Ministerului de Finanțe, instituții care sunt direct răspunzătoare pentru eșuarea acestui proiect”, au precizat sursele citate.