Ultima oră

Taxa pe lux, amânată până la 30 septembrie

Guvernul a decis marți amânarea aplicării taxei pe lux până la data de 30 septembrie, a declarat ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a anunţat că ordonanţa de urgenţă privind măsurile de digitalizare adoptată, marţi de Guvern, include şi ordonanța referitoare la marile proprietăţi şi averi, cu taxa pe lux. Impozitul de 0,5% care avea termen scadent pe 30 aprilie, a fost amânat până la 30 septembrie, potrivit Digi24.ro.

Termenul de 30 aprilie a fost amânat până la data de 30 septembrie pentru impozitul de 0,5% pentru clădirile cu o valoare de peste 2,5 milioane lei şi pentru mijloacele de transport cu valoare de peste 375.000 lei.

Ministrul Finanțelor a adăugat că a fost făcută această amânare „pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”.

„Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, a căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat şi s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”, a afirmat Marcel Boloş, la finalul şedinţei de marţi a Executivului.

El a mai spus că, „după cum se cunoaşte, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste de 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie, iar în acest context pentru a avea acces la aceste categorii de informaţii pe care le-am menţionat, dar şi pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024”.

Taxa pe lux se plătește timp de cinci ani
Un detaliu foarte important remarcat de specialiștii EY România în privinșța taxei pe lux privește autovehiculele, caz în care impozitul se datorează doar pe o perioadă de cinci ani (calculată din momentul în care are loc predarea-primirea autoturismului). De asemenea, dacă predarea-primirea mașinii a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2024, se va datora impozitul special doar pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani.

În ceea ce privește bunurile imobile, lucrurile sunt mai neclare. Rămâne de văzut cum se va declara impozitul special în situațiile în care clădirile sunt deținute în cotă-parte, mai exact dacă este suficientă depunerea declarației privind impozitul special de către un singur coproprietar sau dacă fiecare coproprietar va declara impozitul special pentru cota sa de proprietate, în acest ultim caz obligativitatea raportării putând fi influențată de procentul de cotă-parte a fiecăruia din coproprietari.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *