O femeie, în vârstă de 35 de ani, din Tismana, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sâmbătă, 19 august a.c., ”cu dureri abdominale și prezența unei eventrații abdominale post operatorie supraombilicală ștrangulată”.
După consultul în UPU, medicul chirurg de gardă a decis internarea pacientei pentru supraveghere. Trebuie spus că, potrivit graficului de gărzi publicat pe pagina de internet a SJU Tg-Jiu, de gardă la Chirurgie, au fost medicii Claudiu Soare și Constantin Barbu.
SJU a menționat, într-un comunicat de presă, că ”în timpul anamnezei, pacienta a afirmat că nu este însărcinată, că a avut menstruație și se află sub tratament cu anticoncepționale. De asemenea, aceasta a declarat pe proprie răspundere că nu este însărcinată și la Laboratorul de Imagistică Medicală, înainte să i se facă raze pulmonare”.
Au urmat două zile, duminică și luni, în care femeia a rămas internată în Secția Chirurgie II. Abia marți dimineața, în timpul vizitei medicale, medicul chirurg a constatat că aceasta trebuie supusă unei intervenții chirurgicale din cauza acelei eventrații strangulate. În timpul operației, medicul a realizat că pacienta avea ”un uter mărit ca volum ca urmare a unei sarcini” așa că a solicitat prezența în sala de operație a medicilor de la Obstetrică Ginecologie și Neonatologie.
Uluitor! Femeia a trecut prin UPU și a stat, de sâmbătă seara, până marți dimineața, internată la Chirurgie II, însă niciun medic nu a știut că este însărcinată. În niciun moment din cele aproape patru zile nu i s-a făcut o ecografie, astfel că s-a ajuns în situația ca aceasta să fie operată de o așa zisă hernie abdominală și când s-a trezit din anestezie era și mămica unei fetițe de 3,2 kg.
Cazul a fost relatat în toată mass-media exact în acest mod, fără alte acuze la adresa medicilor, iar miercuri, unitatea medicală a emis un comunicat de presă care conținea inclusiv explicația chirurgului Constantin Barbu, medicul curant al pacientei, cu privire la lipsa unei ecografii care ar fi evidențiat prezența sarcinii.
”Potrivit medicului chirurg, având în vedere diagnosticul stabilit și abdomenul cicatricial și multioperat, dar și peritonita generalizată din antecedentele medicale, efectuarea unei ecografii nu ar fi furnizat informații suplimentare relevante pentru diagnosticul de eventrație abdominală”, se arată în comunicatul SJU. Mai clar, la diagnosticul femeii nu se impunea ecografie, așa că prezența fătului a fost cumva un ”kinder cu surprize” și pentru medic (?!).
Comisii, anchete, grafice și protocoale
Conducerea spitalului a anunțat va fi constituită o comisie de specialiști care va face verificări și a sesizat Colegiul Medicilor, Direcția de Sănătate Publică Gorj și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.
Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a anunțat că se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în serviciu. Pe linie medicală, cam atât!
Pe linie politică însă…
… partidul e în tot și toate! Ba chiar și în medicină, precum un hater în online. PNL Gorj, prin vocea senatorului Ion Iordache, liderul organizației județene, a cerut, miercuri, premierului Marcel Ciolacu și ministrului sănătății, Alexandru Rafila, să trimită urgent corpul de control la Spitalul Județean Târgu Jiu, pentru că, ”În Gorjul condus de PSD se moare cu zile”.
Prima chestiune: nu a murit nimeni! Din fericire, și starea de sănătate a femeii, dar și a fetiței nou-născute era una bună. A doua chestiune: sub imboldul demagogic deșănțat, cei de la PNL Gorj n-au luat în calcul faptul că, verificările corpului de control pentru care au făcut incantații la nivel înalt, ar putea să-l afecteze chiar pe medicul Claudiu Soare, șeful Secției Chirurgie II, vicepreședinte al organizației județene a PNL, care era de gardă la momentul internării pacientei, pentru că, medicul șef de secție răspunde de activitatea medicală și managerială de pe secție, adică de absolut tot ce se întâmplă cu un pacient internat în acea secție, împreună cu medicul curant.
În ziua următoare…
… joi, era de așteptat ca medicul Claudiu Soare să iasă public și să recunoască faptul că a fost o eroare majoră, dar care a avut un final fericit. Lucrurile n-au stat deloc așa, ci din contră: cinci medici de la Chirurgie II, între care Constantin Barbu, medicul curant al femeii și șeful secției, medicul Claudiu Soare, au înaintat o adresă managerului SJU Tg-Jiu, prin care anunțau că, începând cu luna septembrie, vor efectua doar garda obligatorie.
Mai mult, doctorul Soare ”iese complet din gărzi conform legislației în vigoare”. Medicii și-au motivat decizia extrem de stupid și au invocat lipsa de suport, din partea conducerii spitalului, față de medicul Barbu, în fața unui așa zis linșaj mediatic, ba mai mult, i-au reproșat lui Dumitru Vienescu faptul că a sesizat instituțiile enumerate mai sus și a dispus constituirea comisiei de cercetare internă. Brusc, chirurgii au remarcat că își desfășoară activitatea în condiții improprii, având în vedere lucrările de modernizare și reabilitare a spitalului și nu mai doresc să-și asume responsabilități.
Un mic detaliu: în aceleași condiții au muncit și în anul precedent, iar pentru activitatea prestată, ca să amintim doar venitul medicului șef de secție, doctorul Soare a încasat 192.957 de lei, salariu anual, și 74.744 de lei, salariu pentru gărzi. Adică, în total, 267.701 de lei, mai exact, în jur de 22.300 de lei, lunar.
Conferință de presă la Chirurgie
Acela a fost cadrul în care medicul Claudiu Soare, înconjurat de cei patru chirurgi din Secția Chirurgie II, a făcut unele declarații în fața jurnaliștilor. Cazul pentru care fusese organizată ”serbarea” a fost tratat pe scurt, aproape ca pe o reușită care merită să fie prezentată în ”Viața medicală”, ca mai apoi să se treacă la lucruri mai grele, pe un ton grav, cu reproșuri și acuze la adresa managementului spitalului.
”Protocoale, hârtii…Sunt atât de mulți oameni salvați, tocmai pentru că nu s-a ținut cont de protocoale”, a afirmat medicul Soare, la un moment dat. Lucru extrem de grav, în contextul în care protocoalele țin exclusiv de calitatea serviciilor de sănătate și al siguranței pacientului.
De fapt, medicul Soare s-a simțit încolțit, în acest caz, având în vedere eroarea medicală, și a crezut că o să fie schimbat din funcția de șef secție, așa că a reacționat în acest mod, pentru a atrage opinia publică de partea sa. Chiar a spus, la un moment dat, că ”Probabil că știți că au fost și discuții, zilele trecute, ieri, se încearcă a se găsi motive ca să fiu înlocuit”, iar la final a fost mult mai tranșant: ”Personal sun hăituit, prin hârtii și prin mesaje colaterale.Se caută, cu disperare, modalități să mă dea jos de la conducerea secției (…) numai că trebuie să-mi demonstreze unde am greșit”.
A fost invocat, din nou, ”linșajul mediatic”, apoi acuzele s-au îndreptat către Consiliul Județean Gorj, în legătură cu durata lucrărilor de la spital și calitatea acestora. Or, medicul Soare a uitat că este consilier județean PNL și membru în Comisia pentru sănătate și asistență socială din cadrul Consiliului Județean Gorj și oricând putea să transmită toate neajunsurile acolo, în cadru oficial.
În final, a condiționat revenirea la decizia privind denunțarea unilaterală a contractelor individuale de muncă pentru gărzi de un angajament scris al conducerii CJ Gorj. ”Până când conducerea județului își va lua, în scris, angajamentul că vom avea condiții de lucru (…) în momentul în care dânșii ne vor da asigurări ferme că vom putea să ne desfășurăm activitatea în condiții normale, noi vom merge mai departe”, a conchis medicul.
Dans pe ritmuri liberale
Așa au părut ultimele acțiuni ale medicului Claudiu Soare, pentru că, imediat după conferința de presă, PNL remis un nou comunicat în care îi felicită pe medicii ”care iau atitudine în fața dezastrului întreținut de PSD în sistemul gorjean de sănătate!”.
Situația este diferită de cea din Botoșani! Lasați medici in pace! Greșeli au fost și vor mai fi! O sa le simțiți lipsa când nu are sa ne mai asigure asistență medicală! Copiii noștri au emigrat în alte state!