În 6 februarie 2020, la stația Esperanza din Peninsula Antarctică, a fost înregistrată o temperatură de 18,3 grade Celsius, reprezentând o nouă dovadă a intenstificării crizei climatice care acaparează din ce în ce mai mult globul.
„Peninsula Antarctică (vârful de nord – vest, aproape de America de Sud) se numără printre regiunile de pe planetă cu cea mai rapidă încălzire, cu aproape 3 grade Celsius în ultimii 50 de ani. Prin urmare, acest nou record de temperatură este în concordanță cu schimbările climatice pe care le observăm”, a declarat profesorul Petteri Taalas, secretarul general al OMM.
„Acest nou record arată încă o dată că schimbările climatice necesită măsuri urgente. Este esențial să se continue consolidarea sistemelor de observare, prognoză și avertizare timpurie pentru a răspunde evenimentelor extreme care au loc tot mai des din cauza încălzirii globale”, a afirmat și profesorul Celeste Saulo, director al Serviciului Meteorologic Național din Argentina și prim-vicepreședinte al OMM, citat de IFL Science.
Ce a produs temperatura neobișnuit de ridicată din Peninsula Antarctică
Esperanza, unde a fost înregistrat recordul de temperatură, este o stație argentiniană unde se fac cercetări pe tot parcursul anului în Golful Hope, din Peninsula Antarctică.
Temperaturile înregistrate de aparatele din Antarctica sunt supuse unui proces riguros de revizuire pentru ca specialiștii să fie siguri că sunt exacte, motiv pentru care OMM a confirmat abia acum acest record de la începutul anului trecut.
Potrivit observațiilor, această temperatură record înregistrată în februarie 2020 a fost rezultatul unui puternic sistem de înaltă presiune care a creat vânturi descendente și uscate, producând o încălzire locală semnificativă a suprafeței atât la stația Esperanza, cât și pe insula Seymour.
În baza acestor verificări, OMM a respins, de asemenea, o înregistrare de temperatură și mai ridicată, de 20,75 grade Celsius, raportată în 9 februarie 2020 pe insula Seymour. Specialiștii Organizației au afirmat că această temperatură neobișnuit de ridicată a fost distorsionată de un „scut de radiații improvizat” care a condus la o eroare de polarizare termică pentru senzorul de temperatură.
Recordul de temperatură oficial stabilit anterior pentru această parte a Antarcticii a fost de 17,5 ° C, fiind înregistrat în 24 martie 2015, tot la Stația de Cercetare Esperanza. Recordul pentru regiunea Antarcticii, care include toată gheața și pământul la 60 de grade latitudine sudică, este de 19,8 grade Celsius, fiind înregistrat pe Insula Signy în ianuarie 1982.
Situație gravă la Cercul Arctic
În cealaltă parte a planetei, la Polul Nord, situația este și mai proastă. În iunie 2021, în împrejurimile Verkhoyansk, un oraș siberian din Cercul Polar Arctic, s-au înregistrat temperaturi ale suprafeței terestre (care sunt diferite de înregistrările temperaturii aerului) de până la 48 de grade Celsius.
Majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că zona arctică în ansamblu se încălzește mai repede decât orice alt loc de pe planetă, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om.
Impactul acestei schimbări colosale va fi simțit dincolo de limitele reci ale Arcticii și va avea probabil un efect asupra planetei, de la creșterea nivelului mării până la intensificarea fenomenelor meteorologice extreme.