Apicultorii români mai au doar două zile la dispoziție pentru a depune cererile pentru ajutorul de minimis de 23,7 lei/familia de albine, pentru acest an.
„Nu este prima dată când demonstrăm că avem un sistem de valori, care pune pe primul loc performanța și munca dedicată, alături de colaboratori.
Ceea ce mă bucură și, totodată, motivează, este mobilizarea echipei noastre, care, spre exemplu, a reușit ca, în doar 48 de ore de la debutul perioadei de primire a cererilor aferente acordării ajutorului de minimis în sectorul apicol, să înregistreze 2.240 de cereri, aferente a 214.510 familii de albine.
Reamintesc fermierilor noștri că acest tip de sprijin se acordă în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1219/2021, iar formularele care trebuie completate sunt accesibile pe site-ul APIA, accesând http://www.apia.org.ro/ro/ajutor-minimis-sector-apicol”, a anunțat șeful APIA.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
⦁ să aibă familii de albine înscrise în baza de date națională apicolă la data 1 martie 2021, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor cu modificările și completările ulterioare;
⦁ să aibă stupine înregistrate/autorizate la direcția sanitar-veterinară şi pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, la data depunerii cererii;
⦁ să fie înregistrați în registrul unic de identificare (RUI), și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA.
Solicitanții care nu dețin cod unic de înregistrare în RUI, înainte de solicitarea ajutorului de minimis prevăzut de prezenta hotărâre au obligația obținerii acestuia de la centrele județene ale APIA, prin completarea și depunerea formularului prevăzut în anexa nr.1 la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 22/2011 privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul unic de identificare, în vederea accesării măsurilor reglementate de politica agricolă comună.
Cuantumul ajutorului este în valoare de 23,7 lei/familia de albine.