Una din sucursalele Complexului Energetic Oltenia a rămas aproape complet fără cărbune. Termocentrala de la Ișalnița aproape că a epuizat rezervele de cărbune din depozitul aferent cazanului rămas în exploatare. Cu toate acestea, grupul energetic a funcționat, sporadic, în acesta an și numai datorită scăderii temperaturilor la început de an.
Atunci grupul de la Ișalnița a intrat în rezervă, însă a fost repornit după câteva zile și a funcționat până la finalul iernii. Acum nu mai este activitate de producere a energiei electrice. În plus, de circa două săptămâni de la Complexul Energetic Oltenia nu a mai fost livrată vreo tonă de cărbune către termocentrala din județul Dolj.
Potrivit reprezentanților unității de producție, în depozitul existent a mai rămas cărbune amestecat cu pământ. Întreaga cantitate ar mai asigura funcționarea la repornire pentru numai 10 zile. Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița este propusă în Planul de restructurare și decarbonare să facă tranziția de la cărbune la gaze naturale. În zonă există magistrala de gaze, însă proiectul derulat alături de compania Alro este întârziat.
Recent, Ministerul Energiei a anunțat, de exemplu, semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj. Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302,00 euro. „Ministerul Energiei a semnat contractul de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 – construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcționarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziției de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT POWER IȘALNIȚA SA.”, conform Ministerului Energiei.