Termocentrala Paroşeni, din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului (CEVJ), a fost pornită, miercuri, la capacitate maximă, în condiţiile în care necesarul de energie electrică este în creştere din cauza temperaturilor extrem de scăzute, a informat conducerea companiei.
„Începând de azi, Termocentrala Paroşeni va funcţiona la capacitate maximă pentru a contribui la necesarul de energie! Minerii şi energeticienii pot şi demonstrează că încă huila aduce siguranţă, stabilitate, dar cel mai important, dorim să arătăm devotamentul şi responsabilitatea faţă de nevoile ţării”, a notat pe pagina de Facebook a CEVJ, directorul general al companiei, Eusebiu Durbacă.
După schimbarea conducerii CEVJ, în noiembrie 2023, s-a reuşit ca de la cele patru sucursale miniere din Valea Jiului să se asigure stocul de cărbune necesar pornirii Termocentralei Paroşeni şi asigurarea funcţionării sale pentru o perioadă totală de 11 zile, realizându-se o producţie de energie electrică de 17.036 MWh. Din energia produsă, 12.071 MWh au fost tranzacţionaţi pe Bursa OPCOM, obţinându-se venituri în valoare de 7,15 milioane lei.
În anii ´50, termocentrala plănuită de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice din Ministerul Energiei, după un proiect al unui institut (TEP) din Moscova era prezentată ca una dintre marile realizări ale regimului comunist, în cadrul „Planului de electrificare de 10 ani” (1951-1960).
Complexul a fost proiectat pentru a ajunge la o putere instalată de 300 MW, prin care putea asigura energia pentru minele de cărbune din Valea Jiului, pentru combinatele metalurgice din Hunedoara şi Oţelu Roşu, pentru zona petrolieră a Olteniei, dar şi termoficarea şi electrificarea oraşelor Văii Jiului, aflate la acea vreme în expansiune. În anii următori, au fost construite linii electrice aeriene (LEA) pentru racordarea la Sistemul Energetic Naţional, prin intermediul legăturilor cu termocentrala, a zonei de nord a Olteniei şi a Banatului.
În perioada 1956 – 1959 au fost date în funcţiune primele trei generatoare, fiecare cu o capacitate de 50 MW/h, iar în perioada 1962-1964, a fost finalizată a doua etapă de construcţie a termocentralei, formată dintr-un bloc de 150 MW. De la începutul anilor ´80, termocentrala a asigurat energia termică în localităţile Lupeni, Vulcan, Aninoasa şi Petroşani.