Tik Tok și WeChat nu vor mai putea fi descărcate, de mâine, în Statele Unite. Din 20 septembrie, niciuna dintre aceste aplicații „made in China” nu vor mai putea fi descărcate de utilizatorii americani, a anunțat administrația Donald Trump. Guvernul Statelor Unite a interzis rețeaua pentru că o acuză de colaborare cu serviciile de spionaj din China.
Guvernul chinez a anunţat sâmbătă că introduce un mecanism care îi va permite să restrângă activităţile companiilor străine, o măsură văzută în mare parte ca represalii împotriva SUA.
Anunţul Ministerului Comerţului, făcut în plin scandal între Beijing şi Washington, nu vizează o companie străină în mod special.
Însă decizia menţionează la modul general o serie de acţiuni prin care companiile care vor figura pe o viitoare „listă de entităţi non-fiabile” devin pasibile de amenzi şi riscă să li se restricţioneze activităţile sau aducerea de materiale şi personal în China, transmite Agerpres.
Lista va cuprinde companii ale căror activităţi „aduc atingere suveranităţii naţionale a Chinei şi intereselor sale în materie de securitate şi dezvoltare” sau care încalcă „regulile economice şi comerciale internaţional acceptate”, conform ministerului.
Anunţul survine în contextul în care SUA interzic începând de duminică descărcarea aplicaţiilor TikTok şi WeChat deţinute de giganţii chinezi ByteDance şi Tencent.
Într-un comunicat, Ministerul chinez al Comerţului a acuzat sâmbătă Washingtonul că practică „intimidarea”.
„Dacă SUA persistă în acţiunile lor unilaterale, China va lua măsurile necesare pentru a apăra cu hotărâre drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze”, a ameninţat Beijingul.
Tensiunile dintre SUA şi China sunt în creştere din luna august, când preşedintele Donald Trump, în plină campanie pentru al doilea amandat, a dat un ultimatum aplicaţiei TikTok, pe care o acuză de spionaj industrial în favoarea Beijingului, fără a oferi totuşi public probe tangibile.
Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei este de asemenea pe o listă neagră a SUA pentru a fi împiedicat să achiziţioneze tehnologii ‘made in USA’ indispensabile pentru telefoanele sale. SUA pun de asemenea presiune asupra statelor europene pentru a exclude Huawei de la participarea la viitoarele lor reţele 5G.
Între timp, în SUA, compania ByteDance, care deţine TikTok, a înaintat vineri o plângere la un tribunal federal din Washington pentru a obţine suspendarea deciziei administraţiei Trump de a interzice descărcarea aplicaţiei.
Cei care folosesc deja aceste două aplicații o vor putea face și în continuare, dar nu vor mai avea acces la actualizări. Google și Apple vor putea oferi în continuare cele două aplicații clienților din străinătate.
Cu o sută de milioane de utilizatori lunar în Statele Unite, TikTok e popular în special în rândul tinerilor.