Actualitate

Totul despre micoza (ciuperca) unghiei: cauze, simptome și tratament

 

Micoza (ciuperca) unghiei este o infecție comună ce se întâlnește în special la adulți și seniori, dar copiii și adolescenții nu sunt exceptați. Colorarea sau decolorarea devin tot mai evidente atunci când infecția fungică se dezvoltă, unghia se va îngroșa sau deteriora la margini, ruperea este inevitabilă deoarece totul este fragil și casant. Localizată de regulă la nivelul unghiilor de la picioare, micoza poate să fie prezentă și la unghiile de la mâini. Tratamentul de specialitate poate fi necesar în unele situații, mai ales că recidivele sunt frecvente.

Prezentăm în cadrul acestui material totul despre micoza (ciuperca) unghiei, explicăm ce este, care sunt cauzele și simptomele specifice, dar și opțiunile de tratament disponibile.

Ce este micoza (ciuperca) unghiei?

Micoza (ciuperca) unghiei este o infecție fungică ce se manifestă la nivelul unghiilor picioarelor sau mâinilor, începe de la degetele mari și se poate răspândi la restul. Condiția medicală apare preponderent la adulți și persoane vârstnice, în cazuri deosebite a fost sesizată la copii și adulți. Infecția acționează asupra unghiei pe care o separă de patul unghiei, și, deși îngroașă lama unghială, o face și foarte fragilă și casantă. Culoarea unghiei se poate modifica de la alb până la galben-maroniu sau putem vorbi de o decolorare locală.

Ciuperca unghiei mai este cunoscută sub numele de „onicomicoză”. Există mai multe tipuri de micoza sau ciuperca unghiei, medicul specialist este singurul în măsură să stabilească un diagnostic clar și corect și să ofere un tratament corespunzător nevoilor.

Atunci când micoza afectează zona dintre degetele de la picioare și pielea se vorbește de piciorul de atlet sau tinea pedis. (1), (2)

Cauzele de apariție pentru micoza (ciuperca) unghiei

Micoza sau ciuperca unghiei este cauzată de diferite tipuri de organisme fungice. Infecția contagioasă se transmite ușor în spații și colectivități unde găsește mediile propice pentru dezvoltare, precum cele umede și calde:

  • bazine de înot;
  • piscine;
  • ștranduri;
  • vestiare la sălile de sport;
  • SPA.

Membrii familiei pot să transmită infecția unii altora prin contact direct, dar și folosind produse sau articole de îngrijire la comun. (3)

Factorii de risc

  • Încălțămintea închisă ce favorizează transpirația și menține umezeala;
  • Vârsta înaintată;
  • Piciorul atletului anterior;
  • Transpirația excesivă;
  • Mersul cu picioarele goale în zone publice umede;
  • Intervenție chirurgicală la picioare anterior;
  • Circulație deficitară;
  • Transplant de organe;
  • Afecțiuni acute și cronice – leziuni minore ale pielii sau unghiilor, psoriazis, diabet zaharat, cancer, sistem imunitar slăbit – HIV. (2), (3)

Simptome specifice în micoza (ciuperca) unghiei

  • Unghie sau unghii îngroșate;
  • Decolorare sau colorare – alb, galben sau maro;
  • Unghiile sunt groase, casante sau sfărâmicioase și se rup în fâșii;
  • Separarea unghiei de patul ei;
  • Miros specific;
  • Durere. (1), (2)

Tratament pentru micoza (ciuperca) unghiei

În stadii incipiente sau atunci când infecția nu este severă, tratamentul local cu produse antifungice special create, disponibile în farmacii, fără prescripție medicală, poate fi eficient. Lacurile și soluțiile antifungice pot să conducă la vindecarea completă și chiar să elimine ciuperca.

Atunci când micoza sau ciuperca unghiei este o infecție severă, medicul poate recomanda tratament antifungic oral, alături de cel local. Persoanele care au recidive frecvente și pentru care tratamentul oral și local antifungic nu oferă rezultatele dorite pot să beneficieze de tratament laser pentru a preveni complicațiile prin colonizarea sau suprainfectarea bacteriană a spațiului subunghial. Cu alte cuvinte să nu se ajungă la răspândirea infecției micotice pe toată suprafața tălpii și în pliurile pielii dintre degete.

În cazuri complexe, medicul poate propune intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea temporară sau definitivă a unghiei și aplicarea direct pe zona infectată a tratamentului adecvat. (1), (2)

Evitarea cauzelor și a factorilor de risc ce pot conduce la apariția și dezvoltarea micozei sau a ciupercii unghiei pot oferi prevenția necesară în fața acestei infecții fungice. De asemenea, atunci când sesizezi că nu poți ține sub control problema și infecția se răspândește, examinarea medicală nu mai trebuie amânată, iar tratamentul respectat și administrat conform indicațiilor.

Acest articol despre micoza (ciuperca) unghiei este strict informativ și nu poate înlocui un consult avizat. De la primele simptome ale unei afecțiuni, mergi la medic și respectă recomandările specialistului!

Surse de informare:

  1. Mycotic Nails – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21712-mycotic-nails
  2. Nail fungus – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/symptoms-causes/syc-20353294#:~:text=Nail%20fungus%20is%20also%20called,athlete’s%20foot%20(tinea%20pedis).
  3. NAIL FUNGUS: WHO GETS AND CAUSES – https://www.aad.org/public/diseases/a-z/nail-fungus-causes

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *