Eveniment

Un controversat om de afaceri gorjean a primit licență pentru explorarea minereurilor de aur

Societății unui om de afaceri din Gorj, care operează și o carieră de exploatare de lignit, i-a fost aprobată licența de concesiune pentru explorare a perimetrului de minereuri metalifere Stănija, din județul Hunedoara, de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), fosta ANRM, potrivit publicației Profit. Perimetrul minier hunedorean, situat în Munții Metaliferi, a fost scos la concesionare în ultima parte a anului trecut, alături de alte 19 obiective.

La Stănija s-a extras aur și cupru în trecut, însă exploatările au fost închise după 1990. Ulterior, între 2000 și 2004, perimetrul a fost prospectat de European Goldfields, companie la care Frank Timiș a fost acționar. Din 2007, zăcămintele au fost prospectate de către compania canadiană Carpathian Gold, redenumită ulterior Euro Sun Mining. Aceasta a anunțat în 2019 că a identificat, în urma activității de prospectare, patru zăcăminte de cupru și aur.

Concesiunea pentru explorare a perimetrului Stănija a fost câștigată la concurs de către firma Gekko & Neka Invest SRL din Târgu Jiu, controlată și condusă de omul de afaceri Ion Negricioiu, care extrage lignit în Gorj din perimetrul Valea Coandei, amplasat în extravilanul satului Lupoaia din comuna Cătunele.
Compania a terminat anul trecut cu profit net de peste 3 milioane lei, la venituri totale de 19,4 milioane lei. Firma omului de afaceri gorjean are 30 de angajați.

Ion Negricioiu, cunoscut sub porecla de Nei, este un om de afaceri controversat. A fost trimis de mai multe ori în judecată. În anul 2000, acesta a fost arestat preventiv, fiind acuzat de trei infracțiuni de natură economică.

Negricioiu a fost acuzat de folosirea cu rea-credință a bunurilor societății în sens contrar intereselor acesteia, cu scopul de a favoriza altă societate, la care era acționar majoritar, pentru evaziune fiscala și pentru neplata în termen legal a CAS către Casa Județeană de Pensii Gorj. Potrivit anchetatorilor, „în perioada 9 septembrie – 10 noiembrie 1999, când era președinte al Consiliului de Administrație, director general si administrator al SC TAMSA JILT SA – Mătăsari, Negricioiu a înstrăinat cu rea-credință 250 de mijloace fixe către SC ITIA SA Mătăsari, care era o societate nou-înființată, la care Negricioiu era acționar majoritar. Preturile la care au fost tranzacționate utilajele au fost sub valoarea neamortizata si chiar sub valoarea de achiziție ca… fier vechi“, arăta cotidianul regional Gazeta de Sud.
Ion Negricioiu susține că a fost achitat de instanța de judecată pentru toate infracțiunile.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *