O motivare judecătorească recent publicată, pe 18 octombrie, ne deschide o perspectivă asupra nivelului învățământului nostru și a felului în care acesta este modelat de forțele sociale sau de instituțiile statului. O instanță a decis că un elev de clasa a VI-a a Colegiului Național Iași nu poate primi nota 1 la o evaluare inițială, pentru că materia respectivă (elemente de teorie a muzicii) nu s-a predat în anul școlar curent, ci în alt an. Asta chiar dacă, în cazul elevului de față, a fost vorba de cunoștințele predate în anul precedent.
- Conform testelor PISA din 2023, suntem pe al doilea cel mai modest loc în ierarhia educației europene. Jumătate dintre elevii noștri sunt analfabeți funcțional.
- Testele PISA evaluează abilitățile și cunoștințele elevilor de 15 ani la matematică, citire și științe.
- Dar abilitățile și mentalitățile care pot aduce succes profesional tinerilor astăzi sunt chiar mai complexe. Un studiu recent, citat de University World News, a arătat, de pildă, ce se întâmplă în India, una dintre țările cu cel mai mare avans economic al ultimilor ani. Studenții indieni din licee și universități manifestă aspirații antreprenoriale puternice, aproape o treime dintre studenți identificându-se deja ca antreprenori în devenire și unii dintre ei lucrând activ pentru a-și lansa propriile afaceri până la absolvire – o proporție care depășește media globală de aproximativ un sfert dintre studenții cu astfel de aspirații.
- Acesta este nivelul internațional al educației și acesta este contextul în care, în România, a apărut recent o motivare judecătorească legată de învățământ, după un caz care a stârnit atenția publică.
Pot profesorii din România să noteze cu 1 un elev care nu știe nimic la o lucrare?
Pot, spune un judecător de la Tribunalul Vaslui, după ce familia elevului de clasa a șasea din Iași (familie formată din doi magistrați) a reclamat că nota 1 se acordă doar pentru fraudă.
Pot profesorii să noteze cu 1 un elev la o testare inițială, când sunt evaluate cunoștințele din anul școlar precedent?
Nu pot, răspunde același judecător.
Situația a fost tranșată recent după ce o familie de magistrați din Iași a dat în judecată școala fiului lor, pentru că acesta, elev la Colegiul Național, a fost notat cu 1 la Muzică.
Citește întreg articolul pe hotnews.ro