Ultima oră

Un miliard de oameni de pe glob suferă de obezitate

Ratele obezității au crescut dramatic în ultimele trei decenii, potrivit unei noi analize realizate de Școala de Sănătate Publică de la Imperial College London.

Potrivit studiului publicat în The Lancet, una din opt persoane suferă de obezitate, iar acest lucru evidențiază schimbările în tendințele globale privind malnutriția pe o perioadă de peste 30 de ani.

Lucrarea constată că numărul total de copii, adolescenți și adulți din întreaga lume care sunt obezi a depășit un miliard.

Raportul subliniază faptul că aceste tendințe, împreună cu scăderea prevalenței persoanelor subponderale începând din 1990, fac din obezitate cea mai comună formă de malnutriție în majoritatea țărilor.

Cercetătorii estimează că, printre copiii și adolescenții lumii, rata obezității în 2022 a fost de patru ori mai mare decât în 1990. În timp ce printre adulți, rata obezității s-a dublat la femei și aproape s-a triplat la bărbați.

În total, aproximativ 159 de milioane de copii și adolescenți și 879 de milioane de adulți sufereau de obezitate în 2022.

Potrivit cercetătorilor, descoperirile recente subliniază necesitatea urgentă de politici cuprinzătoare pentru a aborda povara malnutriției, cum ar fi îmbunătățirea accesibilității la alimente nutritive, precum și strategii de prevenire și gestionare a obezității și a subnutriției.

Profesorul Majid Ezzati, de la Școala de Sănătate Publică a Imperial College London și autor principal al studiului, a declarat: „Este foarte îngrijorător faptul că epidemia de obezitate care era evidentă printre adulți în mare parte a lumii în 1990 este acum reflectată în rândul copiilor de vârstă școlară și adolescenților.”

„În același timp, sute de milioane sunt încă afectate de subnutriție, în special în unele dintre cele mai sărace părți ale lumii. Pentru a aborda cu succes ambele forme de malnutriție, este vital să îmbunătățim semnificativ disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor sănătoase și nutritive.”

Creștere îngrijorătoare a ratei obezității la copii și adolescenți
În ultimul studiu, realizat de colaborarea privind factorii de risc pentru bolile netransmisibile (NCD-RisC) în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cercetătorii au analizat tendințele în obezitate și subnutriție – ambele forme de malnutriție care sunt dăunătoare sănătății.

Cercetătorii au analizat măsurătorile greutății și înălțimii de la peste 220 de milioane de persoane cu vârsta de cinci ani sau mai mult (63 de milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între cinci și 19 ani și 158 de milioane de persoane cu vârsta de 20 de ani sau mai mult), din peste 190 de țări.

Mai mult de 1.500 de cercetători au contribuit la studiu, care a examinat indicele de masă corporală (IMC) pentru a înțelege cum au evoluat obezitatea și subnutriția la nivel mondial între 1990 și 2022.

Ei au constatat că între 1990 și 2022, proporția copiilor și adolescenților din lume care erau afectați de subnutriție a scăzut cu aproximativ o cincime la fete și cu mai mult de o treime la băieți. Procentul adulților din lume care erau afectați de subnutriție s-a redus cu mai mult de jumătate în aceeași perioadă.

Adulții au fost clasificați ca fiind afectați de obezitate dacă aveau un IMC mai mare sau egal cu 30 kg/m2 și clasificați ca subponderali dacă IMC-ul lor era sub 18,5 kg/m2.

În rândul copiilor de vârstă școlară (cu vârsta cuprinsă între cinci și nouă ani) și adolescenților (cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani), IMC-ul folosit pentru a defini obezitatea și subponderabilitatea a depins de vârstă și sex, deoarece există o creștere semnificativă a înălțimii și greutății în timpul copilăriei și adolescenței.

Între 1990 și 2022, ratele globale de obezitate au crescut de patru ori la fete (1,7% până la 6,9%) și băieți (2,1% până la 9,3%), cu creșteri observate în aproape toate țările. Procentul fetelor subponderale a scăzut de la 10,3% în 1990 la 8,2% în 2022, iar al băieților a scăzut de la 16,7% la 10,8%. Printre fete, o scădere a ratelor subponderale a fost detectată în 44 de țări, în timp ce printre băieți, o scădere a fost observată în 80 de țări.

160 de milioane de copii și adolescenți afectați de obezitate
Numărul total de copii și adolescenți care au fost afectați de obezitate în 2022 a fost de aproape 160 de milioane (65 de milioane de fete și 94 de milioane de băieți), în comparație cu 31 de milioane în 1990. În timp ce 77 de milioane de fete și 108 milioane de băieți erau subponderali în 2022, în scădere față de 81 de milioane de fete și 138 de milioane pentru băieți în 1990.

La adulți, ratele de obezitate s-au dublat la femei (8,8% până la 18,5%) și s-au triplat la bărbați (4,8% până la 14,0%) între 1990 și 2022. Procentul adulților care erau subponderali s-a redus la jumătate între 1990 și 2022 (14,5% până la 7,0% la femei; 13,7% până la 6,2% la bărbați).

În total, aproximativ 880 de milioane de adulți sufereau de obezitate în 2022 (504 milioane femei și 374 milioane bărbați), de patru ori și jumătate mai mult decât cei 195 de milioane înregistrați în 1990 (128 de milioane femei și 67 de milioane bărbați).

Împreună cu cei 159 de milioane de copii care sufereau de obezitate în 2022, acesta este un total de peste un miliard de persoane afectate de obezitate în 2022. În ciuda creșterii populației globale, 183 de milioane de femei și 164 de milioane de bărbați erau subponderali în 2022, cu 45 de milioane și, respectiv, 48 de milioane mai puțini decât în 1990.

În general, aceste tendințe au dus la o tranziție în care, în majoritatea țărilor, un număr mai mare de persoane sunt afectate de obezitate decât de subponderalitate. În 2022, ratele de obezitate au fost mai mari decât ratele de subponderalitate pentru fete și băieți în aproximativ două treimi din țările lumii.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director-general al OMS, a declarat: „Acest nou studiu subliniază importanța prevenirii și gestionării obezității de la vârste fragede până la vârsta adultă, prin dietă, activitate fizică și îngrijiri adecvate, după cum este necesar.”

„Revenirea la țintele globale pentru reducerea obezității va necesita munca guvernelor și comunităților, sprijinite de politici bazate pe dovezi de la OMS și agențiile naționale de sănătate publică. În mod important, necesită cooperarea sectorului privat, care trebuie să fie responsabil pentru impactul asupra sănătății al produselor lor.”

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *