Administrația Complexului Energetic Oltenia a prelungit, de la 1 iulie, contractele celor 1800 de angajați pe perioadă determinată pe o perioadă de doar 3 luni. Deocamdată, nu se știe ce va întâmpla cu acești salariați, de la sfârșitul lunii septembrie. Fostul membru al directoratului Complexului Energetic Oltenia, Constantin Popescu, afirmă că, din punctul său de vedere, este absolut necesar ca angajații pe perioadă determinată să rămână în CEO, în condițiile în care, înainte de 1 septembrie, urmează un nou val de pensionări pe Legea nr.197/2021.
„Din punctul meu de vedere, cred că acești oameni trebuie și este absolut necesar să rămână în sânul companiei, pentru că, în perioada următoare, vor pleca oameni la pensie și, după cum vedem cu toții, nimeni nu se poate lipsi de energia pe cărbune. Chiar dacă, în acest moment, cantitatea de energie este puțin mai mică din zona de cărbune, compania nu-și permite să lase acești oameni, pentru că acești oameni au deprins deja cunoștințele necesare pentru a exploata aceste instalații. Au vrut să-i dea afară, au făcut o mișcare neinspirată, o greșeală de management, pot s-o cataloghez așa, pentru că nu s-a făcut o analiză riguroasă. Probabil, criteriile pe care au fost selectați acești salariați au fost cu totul și cu totul altele și s-a văzut că această greșeală, datorită oamenilor și datorită solidarității, datorită și implicării unei părți politice au fost reintegrați în câmpul muncii”, spune Constantin Popescu.
Liderii PNL Gorj nu au ”comportament de slugă”
Constantin Popescu critică atitudinea liderilor PSD, care dau vina pe liberali pentru ceea ce se întâmplă la Complexul Energetic Oltenia. Fostul membru al directoratului afirmă că liderii PNL Gorj nu au ”comportament de slugă” în fața factorilor de decizie de la București, în privința Complexului Energetic Oltenia.
„Știu că suntem învinovățiți pentru situația de la CEO, însă, de-a lungul timpului, toți din PNL și cel mai vehement om a fost domnul Iordache, inclusiv la adresa fostului ministru, Virgil Popescu, pentru că noi nu avem comportamentul de a sta cu capul plecat, de slugă, să ne menținem pozițiile de la București. Noi, până la urmă, avem o datorie față de Gorj, față de compania asta care, efectiv, a creat și încă ține Gorjul pe picioare și avem o datorie față de oamenii aceștia care vedem cu toții că nu au o alternativă în județul Gorj comparabilă sau măsurabilă cu nivelul de salarizare și condițiile de muncă, care sunt la CEO. Dacă ne uităm în declarațiile politice ale colegilor noștri de coaliție, de 4 ani, au un singur text: “Voi aveți ministru, voi ați avut prim-ministru, voi ați făcut PNRR”. Uită că de ceva timp, au prim-ministru, uită că ministrul care conduce Ministerul Energiei poate fi chemat oricând la raport de către actualul prim-ministru, uită că primul ministru, care face parte din partidul dumnealor, nu are nicio declarație publică cu referire la CEO, cu referire la planul de restructurare a CEO, la situația prin care trece CEO și prin care trece România. Din punctul meu de vedere, primul ministru are toate pârghiile necesare să intervină publică. Iar pentru directivele pentru Gorj, probabil, îi cheamă la București să le spună: “Dați pe ei că au ministru și noi nu avem nicio treabă, ei au făcut aia și cealaltă, noi nu avem nicio treabă, noi trebuie doar să culegem voturi de la oameni pe anumite chestii care nu sunt palpabile”, a adăugat liberalul.