Un sindicalist din Complexul Energetic Oltenia este de părere că grupurile energetice pe bază de gaze naturale nu vor putea să fie construite până în 2026, potrivit Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia. Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, a declarat că nu este timp pentru a se parcurge etapele legale și pentru a obține componentele viitoarelor grupuri care nu se construiesc oricum și de oricine. Căldărușe dă ca exemplu grupul pe gaze de la Iernut, care nici acum nu a mai fost reabilitat. Liderul de sindicat crede că la CEO vor fi construite doar parcurile fotovoltaice.
De asemenea, Complexul Energetic Oltenia a rămas fără investitorul pentru grupul energetic de la Turceni. Acordul cu Tinmar nu a fost aprobat de acționarii CEO, fiind considerat în defavoarea companiei energetice. În schimb, CEO anunță punerea în funcțiune a grupului pe gaze de la Ișalnița, în 2026, cu toate că abia a selectat investitorul.
„Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat, în august 2022, o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026. Va înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW.”, conform Complexului Energetic Oltenia.