Ultima oră

Urșii de pe Transfăgărășan incluși în itinerarul firmelor de turism

Agenţiile de turism au început să folosească urşii din România în promovarea vacanțelor. Cheamă străinii să îi vadă pe drumurile montane de la noi, chiar dacă acest lucru este foarte periculos. Salvamontiştii şi pădurarii trag un semnal de alarmă şi susţin că astfel turiştii îşi pun viaţa în pericol.

Folosindu-se de imaginea unor aşa zise animale sălbatice înfometate, agenţiile de turism lansează tot mai multe oferte prin care îi invită pe turişti la noi în ţară, la o plimbare pe Transfăgărăşan, unde pot observa şi hrăni urşii. O iniţitivă incorectă, întrucât acest tip de comportament duce la schimbarea obiceiurilor animalelor sălbatice.

„Ursul e oportunist, dacă găsește mâncare ușor, bună de ce să umble 70 de hectare să caute o afină. I se da mâncare, stă acolo. Se învață repede. Poți să îl înveți în 30 de zile să vină la minut.”, explică Costel Lăzăroiu, președinte Asociația Fond Forestier.

„Domnul ministrul a fost acum o lună de zile și a vizitat, am vbim cu domnul prefect, știu ce măsuri pot fi luate, nu e ca și cum nu se poate face nimic.”, spune Cristina Lapis, Președinte Asociația Milioane de Prieteni.

„Ei abia așteaptă să vină seara, dau mâncare direct de la balcoane că vine ursul”
Soluţiile despre care e vorba nu ar fi greu de implementat, spun specialiştii. Ba chiar avem şi tehnica necesară. Lipseşte însă dorinţă din partea autorităţilor.

„Ar trebui instalate acele camere că să îi filmeze pe cei care le dau mâncare, jandarmii să circule regulat, ar trebui puse amenzi mari. Atâta timp cât nu se reglaza cauza, mergem la efect, îi luăm pe aia, lumea vine, știe că acolo sunt urși, le dau mâncare, și alți urși o să vină.”, a mai spus Cristina Lapis, la Antena 3 CNN.

Administratorii pensiunilor din apropierea pădurilor se confruntă cu problema urşilor din ce în ce mai des.

„Nu pot sa gătesc seara, până se lasa întunericul vine ursul. Le zic „nu hrăniți animalele că noi nu mai scăpăm de ele”, dar ei abia așteaptă să vină seara, dau (n.r. mâncare) direct de la balcoane că vine ursul.”, spune o localnică.

Hrănirea urşilor este interzisă prin lege, iar amenzile ajung până la 50.000 de lei. În lipsa patrulelor, însă, turiştii continuă să le dea de mâncare nestingheriţi.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *