Bogdan Bejinaru a fost inclus și el, de ceva vreme, pe lista indezirabililor, alături de primarul Marcel Romanescu, așa că, joi, au fost radiați la pachet.
Bejinaru s-a înscris în PNL în urmă cu 15 ani, iar de mai bine de zece ani devenise membru în Biroul Politic Județean . Din 2017, a fost secretar general al Organizației Municipale Tg-Jiu a PNL și a făcut echipă cu Marcel Romanescu, iar după alegerile interne din 2021 a fost ales prim-vicepreședinte, funcție pe care a deținut-o până în primăvara acestui an, când noua conducere a PNL a dizolvat organizația municipală.
Bejinaru a fost șef al campaniilor electorale la Tg-Jiu la toate alegerile, începând cu ”parțialele” din 2017 și Organizația Municipală a PNL, cu Romanescu președinte, le-a câștigat pe toate, cu excepția alegerilor parlamentare din 2020.
După decizia BPJ, primarul Romanescu nu-și poate pierde mandatul, așa cum se poate întâmpla în cazul viceprimarului Bejinaru, ales în funcție din postura de consilier local.
Potrivit Codului Administrativ, calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului în situația pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales.
Data încetării de drept a mandatului în acest caz ”este data comunicării către prefect, secretarul general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale şi către consilierul local, a hotărârii forului competent să decidă asupra excluderii unui membru al partidului politic sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pe a cărei listă consilierul local sau consilierul judeţean a fost ales, în situaţia în care legalitatea acesteia nu a fost contestată.
Cel mai probabil, Bejinaru va contesta decizia BPJ al PNL Gorj la forurile superioare ale partidului și în instanță, așa că este puțin probabil să-i fie încetat mandatul înainte de expirarea sa, adică mai repede de data alegerilor locale de anul viitor.