â
OBEZITATEA ȘI COMPLICAȚIILE EI
Obezitatea este o afecțiune care apare atunci când o persoană are exces de greutate sau grăsime corporală. Odată instalată, boala afectează starea de sănătate. Obezitatea se asociază, de foarte multe ori, cu boli cronice severe, inclusiv sindromul metabolic, artrita și unele tipuri de cancer. În România, incidența obezității este de aproximativ 17% în mediul rural și 20 % în mediul urban, fiind mai frecventă la femei, în timp ce la copii variază între 5 – 10 %.
Doctorul Andreea Purec-Popescu, medicul șef al Secției Endocrinologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, vorbește în videoclipul de mai jos despre riscurile acestei afecțiuni.
Obezitatea este cea mai cunoscută boală metabolică, cu o incidență în creștere. În ultima perioadă a afectat, conform OMS, un procent îngrijorător de peste 50 % din populația adultă.
În funcție de severitate, gradul și tipul distribuției acesteia, obezitatea se asociază cu multiple complicații:
1. TULBURĂRI METABOLICE: peste 80 % din pacienții cu diabet zaharat de tip 2 asociază și obezitate, alte complicații metabolice posibile fiind cele din metabolismul proteic, precum hiperuricemia și apariția gutei.
2. COMPLICAȚII CARDIOVASCULARE precum Hipertensiune arterială sau insuficiența cardiacă congestive. Obezitatea crește riscul de mortalitate cu 162% față de persoanele normoponderale prin afectarea metabolismului lipidic și apariția aterosclerozei.
3. VARICELE MEMBRELOR INFERIOARE apar statistic la două treimi din populația obeză.
4. COMPLICAȚII RESPIRATORII generate de deplasarea în față a centrului de greutate al corpului care determină o cifoză pronunțată, presiunea intraabdominală crescută și masa mare de grăsime abdominală care ridică diafragma. Simptomul dominant este dispneea care apare frecvent în disfuncția ventilatorie de tip mixt, hipertensiunea pulmonară, insuficiența respiratorie, sindromul de apnee în somn, sindromul Pickwick.
5. COMPLICAȚII ALE APARATULUI LOCOMOTOR de tipul reumatismului cronic degenerativ și dezvoltarea artrozelor. Obezitatea este însoțită de o stare distrofică a celor mai multe țesuturi, din care reținem în mod deosebit: subțierea epidermului, pierderea elasticității dermului, favorizând apariția vergeturilor, hipotonia musculară, fragilizarea tendoanelor și a joncțiunilor mielo-tendinoase, acești ultimi factori putând accelera uzura cartilajelor articulare.
6. COMPLICAȚII HEPATICE ȘI BILIARE. Nu este foarte surprinzător faptul că ciroza hepatică poate fi mai frecventă la persoanele obeze, fiind cauzată probabil de o dietă bogată în glucide și săracă în proteine și vitamina B1, contribuind la lezarea ficatului, mai ales în obezitatea asociată cu etilism. La obezi modificările hepatice funcționale, cât și cele histologice (care țin de aspectul țesuturilor) regresează până la dispariție o dată cu reducerea ponderală. O altă complicație des întâlnită este litiaza biliară și riscurile tehnice de tratament ale acesteia.
7. COMPLICAȚIILE PSIHICE de tipul depresiei și a fobiilor.
8. COMPLICAȚIILE GINECOLOGICE ȘI OBSTRETICALE, INFERTILITATE Amenoreea (lipsa menstruației) sau Sindromul de ovar polichistic afectează un număr mare din femeile obeze. Nașterea la femeile obeze este însoțită de accidente și complicații.
9. COMPLICAȚII ONCOLOGICE. Obezitatea se asociază cu cel puțin 13 tipuri de cancer, cele mai frecvente fiind cancerele genitale și de sân, cancerele din sfera tubului digestiv.
10. TULBURĂRI ENDOCRINE. O serie de afecțiuni hormonale se asociază cu obezitatea, din acestea cele mai comune fiind tulburările glandei tiroide (hipotiroidia, tiroiditele autoimune) și ale glandei suprarenale (hipercorticismul, Sindromul Cushing).
Alimentația corectă instituită încă din copilărie, însoțită de activitate fizică regulată pot ajuta la prevenirea dezvoltării obezității și complicațiilor acesteia.
Material realizat de Andreea Purec-Popescu, medic specialist endocrinologie-șef al Secției Endocrinologie din cadrul SJU Târgu-Jiu