În luna martie 2019, Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a autorizat o stație de spălare-sortare-concasare a agregatelor minerale pentru firma Optimus SRL, în punctul de lucru deschis de aceasta în satul Voinigești, comuna Bălești, la câteva sute de metri de albia râului Jiu.
Societatea aparține omului de afaceri Gheorghe Șchiopu, iar la baza autorizării balastierei au stat, printre altele, și o autorizație de construire emisă de Primăria Bălești, o autorizație de gospodărire a apelor eliberată de Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă (ABA) Jiu și, atenție (!), un contract de locațiune încheiat, pentru terenul pe care urma să fie amplasată stația de sortare, cu Cristina Șchiopu, soția afaceristului, angajată ca inginer la Sistemul de Gospodărirea Apelor (SGA) Gorj din cadrul ABA Jiu.
Practic acest contract de locațiune, dar mai ales căsătoria cu angajata SGA i-au relansat businessul lui Schiopu, iar dovadă stă evoluția cifrei de afaceri, de la 1,6 milioane de lei, în 2017, la 3,8 milioane de lei, în 2019 și profitul, de la 200.000 de lei, la 766.000 de lei, în același interval de timp.
În urmă cu cinci zile, pe 23 ianuarie a.c., utilajele firmei Optimus SRL au fost surprinse exploatând agregate chiar din malul râului Jiu. Mai exact, în imaginile intrate în posesia jurnaliștilor gorjonline.ro se poate observa un excavator care încărca o autobasculantă cu agregate excavate din malul Jiului, care erau transportate, ulterior, în stația de sortare aflată în apropiere. De altfel, atât excavatorul, cât și autobasculanta, sunt parcate, după fiecare operațiune ilegală, în curtea balastierei.
Cetățenii din zonă au sesizat faptul că s-a escavat atât de mult în malul Jiului și așa afectat în urma inundațiilor din luna iunie a anului trecut, încât drumul din imediata vecinătate a acestuia a dispărut, iar utilajele și-au făcut o nouă cale de acces peste proprietățile lor.
Polițiștii locali n-au văzut nimic și ridică din umeri. Sesizați de jurnaliștii gorjonline.ro, aceștia au spus că nu pot lua nicio măsură până nu prin utilajele în flagrant, în marginea Jiului.
Reprezentanții SGA Gorj spun că Primăria Tg-Jiu urmează să înceapă o lucrare pentru reabilitarea tronsonului de dig afectat de inundațiile care au avut loc în vara trecută și susțin că exploatările de agregate sunt interzise cu desăvârșire în zona malurilor și o să sesizeze poliția pentru că se pune în pericol fosta groapă de gunoi a orașului.
În iunie, anul trecut, la două zile după ce a fost instituit cod roșu pe râul Jiu, exact în acea zonă, falii uriașe din malul vestic, în imediata vecinătate a fostei gropi de gunoi, s-au dislocat.
În contextul în care se exploatează ilegal din malurile Jiului există un pericol real ca, în cazul unei creșteri a debitului acestuia, sute de tone de gunoi din vechea groapă să ajungă în râu și să se producă un dezastru ecologic.
Ce spun normativele în domeniul exploatărilor de agregate
Potrivit reglementărilor legale, ”în cazul exploatărilor în terasă, (…) se interzice ca exploatarea să se apropie la mai puţin de 100 m de limita albiei majore. (…) Exploatarea agregatelor naturale este permisă numai din rezerve omologate, cu respectarea condiţiilor de scurgere a apelor şi de asigurare a stabilităţii albiilor şi malurilor.