Arbori tăiați ilegal
Iulius Marian Lihu, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Tg-Cărbunești, l-a sesizat pe directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) despre cum se fură pădurile în Gorj.
Mai exact, tânărul pădurar a participat, în urmă cu exact un an, împreună cu inspectorul Cornel Burlacu, din cadrul RNP, și cu tehnicianul principal Aurel Comănescu, de la Ocolul Silvic Peșteana, la un control de fond în cantonul 12 – Ștefănești și cantonul 16 –Pojogeni, în urma căruia au fost identificate mai multe cioate nejustificate (arbori tăiați, nemarcați), iar într-una din parcele, în care exploatau material lemnos unele firme de profil, s-a stabilit că fuseseră depășite limitele parcelare, adică se tăia pădurea din parcele învecinate, contrar documentelor de punere în valoare.
La control au participat și amenajiști din cadrul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) Rm. Vîlcea, iar în final, comisia a sesizat organele judiciare.
Ca să-și acopere urmele, au schimbat hărțile
În urmă cu o lună, adică pe 7 decembrie, după aproape un an de la momentul controlului și în care neregulile constatate au fost sesizate, Iulius Lihu a fost chemat la poliție unde a fost audiat în calitate de martor. Tot atunci, pădurarul a aflat că fusese modificată harta parcelei, astfel încât toți arborii tăiați să figureze doar în parcela în care fusese autorizată exploatarea forestieră și, în acest fel, neregulile să nu mai existe, iar în mod firesc, dosarul să fie închis.
Pădurarul i-a relatat toate acestea șefului său și solicita o verificare urgentă deoarece considera că ”amenajamentul nu poate fi schimbat în funcție de cum își doresc anumite persoane” și afirma că nu înțelege cum s-a putut întâmpla acel lucru, în contextul în care el participase la constatarea neregulilor, iar ilegalitățile erau evidente.
Pădurarul, ținut departe de cantonul în care s-au descoperit ilegalități
După numai câteva zile de la momentul în care a dat declarații polițiștilor în legătură cu furturile constatate, Lihu a constatat că postul pe care-l viza pentru a fi mai aproape de casă, fusese scos din schema concursurilor de către Direcția Silvică Gorj.
Mai exact, pe 9 decembrie 2020, Direcția Silvică a scos la concurs postul de șef district silvic – District III Țicleni și pădurar în cadrul Cantonului silvic 4 Hurezani, ambele aparținând Ocolului Silvic Tg-Cărbunești, vacante de doar trei luni, iar pentru postul de pădurar la Cantonul silvic 12 Ștefănești, vizat de Lihu, vacant de aproape un an de zile, nu a fost organizat concurs.
Pădurarul afirmă că postul nu a fost scos la concurs, știut fiind faptul că ar fi participat pentru ocuparea acestuia și este de părere că acest lucru este o răzbunare a șefilor săi din cauza sesizării penale depuse în urmă cu un an.
Pădurarul spune că pe raza Cantonului silvic 12 Ștefănești sunt suprafețe foarte mari de pădure pentru care n-au fost încheiate contracte de pază și de pe acele suprafețe sunt tăieri masive de arbori, ilegale, iar pădurarii se fac că nu văd. Lihu consideră că există un interes din partea pădurarilor din zonă ca el să nu ajungă în cantonul silvic respectiv pentru că nu ar permite ca pădurile să fie exploatate ilegal.
Un nou control
Pe 23 decembrie, anul trecut, tânărul pădurar a participat la un nou control, în cantonul 12 Ștefănești, împreună cu un inspector de la Garda Forestieră Vîlcea, cu un tehnician de la Ocolul Silvic Tg-Cărbunești și alți pădurari, însă cei din comisie nici n-au intrat în parcela respectivă în care erau sute de arbori tăiați și furați pentru că nu aveau nici un interes să ia în pază acea pădure, fiind sursa de venituri ilicite pentru hoții de lemne și pădurarii din zonă.
”Pădurarii se fac că nu văd, șefii la fel. Comisia, se află la câteva sute de metri, le-am arătat locul, însă nimeni nu face nimic. Sunt arbori de dimensiuni mari taiați, unii au fost deja luați, alții sunt doborâți și urmează să fie furați. Niciunul nu are marcă. Este un dezastru și nimeni nu vrea să facă nimic. Mă lupt singur cu întreg sistemul silvic din Gorj și nimeni nu face nimic”, spune Iulius Lihu pe o filmare pe care a făcut-o la acea dată în pădure.