Municipiul Tg-Jiu e traversat de la Nord la Sud de cinci bulevarde. Din datele oficiale, în ultimii patru ani, s-a constatat că 21% din accidentele rutiere care au avut loc în Tg-Jiu au ca și cauză neacordarea de prioritate pietonilor. O altă constatare este că, din totalul accidentelor în aproape 35% este pusă în pericol siguranța pietonilor.
Datele sunt menționate în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Târgu-Jiu 2021-2027 care include măsuri și proiecte „care să conducă la creșterea siguranței rutiere, care să asigure abordarea problemelor legate de: organizarea circulației rutiere, semnalizarea statică și dinamică, managementul traficului, treceri de pietoni semnalizare, semnalizarea rutieră specifică pentru bicicliști si crearea de soluții alternative de mobilitate urbană”.
Fără implementarea măsurilor amintite, documentul de 300 de pagini e doar o maculatură, așa cum este și „Creșterea fluidității rutiere, îmbunătățirea siguranței cetățeanului și realizarea dispeceratului informatic integrat”, un alt așa zis obiectiv, finanțat prin Ministerul Dezvoltării, din mai 2020, în valoare de peste 38 de milioane de lei, (7,6 milioane de euro) pentru care s-au plătit 216.000 de lei doar pentru proiectare.
În Tg-Jiu sunt câteva puncte vulnerabile în privința traficului și siguranței pietonilor, care ar putea fi rezolvate cu eforturi financiare minime. E vorba despre semaforizarea unor treceri de pietoni sau montarea unor limitatoare de viteză în zona de siguranță a acestora. Comisia de Siguranţă Rutieră din cadrul administraţiei publice locale are rol decorativ, cu toate că din aceasta fac parte și șefii Poliției Rutiere, iar rolul lor este acela de a lua măsuri pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului și pietonilor.
În ianuarie 2017, o femeie în vârstă de 59 de ani și soțul său, de 60 de ani, au fost accidentați mortal chiar pe trecerea de pietoni din fața complexului comercial Păltiniș din Nordul orașului. Cei doi soți au fost efectiv spulberați de un autoturism condus cu viteză de un bărbat din Tg-Jiu. A fost nevoie să moară doi oameni pentru ca autoritățile să monteze limitatoare de viteză.
Duminică, pe trecerea de pietoni din fața sediului Consiliului Județean Gorj alți doi târgujieni, soț și soție, de 52, respective 57 de ani, au fost loviți de un autoturism, iar în urma accidentului femeia a decedat.
Deși B-dul „C. Brâncuși” e unul intens circulat, fiind situat în centrul municipiului Tg-Jiu, în zona trecerii de pietoni nu au fost montate limitatoare de viteză și nici semafor.
În schimb, Primăria Tg-Jiu și Poliția Rutieră tolerează încălcarea legalității, și mențin semne de circulație și marcaje rutiere, montate fără aviz, atunci când e vorba despre persoane influente sau pentru protejarea afacerilor familiei unui șef din cadrul municipalității.
UPDATE: „În lunile februarie și martie ale anului 2020, în scopul prevenirii unor evenimente rutiere cu consecințe grave, politiștii Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Targu Jiu au solicitat Primariei Municipiului Târgu Jiu montarea unor limitatoare de viteză pe Bulevardul Constantin Brâncuși, din municipiul Târgu Jiu.
De asemenea, în luna octombrie 2019, polițiștii Serviciului Rutier au solicitat supraînălțarea trecerilor de pietoni de pe principalele bulevarde din municipiu”, a transmis IPJ Gorj.