Actualitate

VOINŢA unui tânăr din Gorj student la University College London

Să ne reamintim: în anul 2021, ca elev al Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu, Alecsis ROŞCA scrie cartea „VOINŢĂ. Mecanismul mașinăriei umane”, acum are 20 ani, studiază Relații Internaționale la University College London și îl găsim implicat în fenomenul democratic al alegerilor din România, fără însă a fi un candidat.

l-am întrebat cum e posibil acest lucru. Iată ce a răspuns:

„Știu că numeroase persoane au tratat și tratează plecarea mea din țară ca pe o resemnare – o acceptare a imposibilității de îmbunătățire a României. Însă, decizia mea de a studia în străinătate a fost motivată de o analiză pragmatică: formarea mea la nivel înalt îmi permite revenirea în țară cu forțe proaspete, perspective noi și, cel mai important, un bagaj de cunoștințe și aptitudini pe care le pot aplica în România.

Facultatea la care studiez mi-a oferit oportunități de dezvoltare personală și profesională. De la voluntar la editor, ca student mi-am cizelat apartenența la comunitate și dorința de a îmi ajuta semenii. Actualmente lucrez pentru un IMM care îmbină tehnologia cu politicile publice, unde avem ca obiectiv crearea unei platforme de monitorizare a politicilor publice implementate, pentru a oferi un mediu destinat oamenilor de rând, în care să discute despre ceea ce se întâmplă. Totodată, le oferim și ocazia să se implice, prin ședințe de consultare, sau chiar lansarea propriilor inițiative.

Am dobândit experiență lucrând în domeniul relațiilor publice. Interacționând în mod direct cu persoane din diferite clase sociale, atât din mediul privat, cât și din cel public, mi-am consolidat abordările particulare, în funcție de contextul social. Prin prisma ultimilor ani, am îmbinat dedicația mea pentru a îmbunătăți comunitatea din care fac parte cu o gamă din ce în ce mai diversificată de aptitudini.

Dar să revenim la România. Anul acesta are loc o premieră: avem toate rândurile de alegeri. Am decis să mă implic în acest proces civic. De ce? Pentru că astfel, am considerat potrivit să îmi justific încercarea de mobilizare a oamenilor, de a lua parte la fenomenul democratic.

Acum, implicarea mea este axată pe tineret. Numărul de votanți tineri îl depășește pe cel al seniorilor – o premieră în istoria postdecembristă a României. Consider util să îmi împărtășesc cunoștințele celor care vor construi, alături de mine, viitorul țării. Strădania mea are două obiective: primul este convingerea generației tinere că puterea de a face o schimbare se află la noi, iar al doilea este mobilizarea ei. De fiecare dată când cineva îmi spune ca nu are sens acest efort, recurg la citatul: „Nu există situații disperate, doar oameni disperați. Eu nu mi-am pierdut niciodată speranța” (Kemal Atatürk).

Așadar, nu îmi mai rămâne decât să lansez un ultim îndemn și către voi, cititori ai mei sau ai gorjonline. Pe 9 iunie avem alegeri europarlamentare. Avem ocazia să trimitem profesioniști în Parlamentul European, să ne reprezinte adecvat interesele. Aveți curajul să nu ratați această oportunitate. Păstrați-vă încrederea că o mișcare nouă va izbăvi. Deveniți un reper al inițiativei pentru comunitate, și demonstrați că schimbarea este posibilă!

Am încrederea că 2024 este începutul unui viitor nou pentru România.

Vă mulțumesc!”

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *