Ultima oră

Zeama de varza murată, medicament în timpul iernii. Ajută la detoxifiere şi la prevenirea infecţiilor respiratorii

Zeama de varză murată este un leac natural pentru organism. Ajută la detoxifiere şi la prevenirea infecţiilor respiratorii în timpul iernii, fiind singurul aliment care conţine vitamina B12, sursă importantă de probiotice.

De asemenea, consumul de varză stimulează imunitatea la foarte multe forme de cancer. Varza este bogată în fitonutrienţi şi vitamine (A, C şi K), precum şi antioxidanţi naturali care previn apariţia cancerului, dar au un efect benefic şi asupra frumuseţii.

“Cancerul este una dintre bolile în care consumul de varză are rezultate spectaculoase. Studiile efectuate au arătat că varza consumată în stare crudă, gătită rapid sau murată are efecte anticancerigene şi antitumorale.

În varza murată se găseşte vitamina B12, fiind singurul aliment vegetal care o conţine, care încetineşte îmbătrânirea şi protejează sistemul nervos, prevenind pierderile de memorie.

Atât varza murată, cât şi cea crudă sunt recomandate în diete şi cure de slăbire datorită aportului caloric foarte redus. Persoanele hipotensive pot consuma zilnic câte un pahar de zeamă de varză murată, de asemenea şi persoanele care suferă de constipaţie”, explică specialista Marina Grigore, cu competenţă în apifitoterapie.

Previne infecţiile respiratorii
De asemenea, varza murată, la fel ca toate alimentele fermentate, este o sursă extraordinară de probiotice. În aproximativ 150 de grame de varză murată se găsesc peste 10 miliarde de bacterii benefice, având un rol foarte important pentru menţinerea sănătăţii intestinelor şi îndepărtarea eficientă a toxinelor din organism.

Crudă, sub formă de salată sau suc, fiartă în abur, murată, călită, varza este considerată încă din Roma antică un remediu universal. Veritabil vraci al naturii, varza conţine substanţe cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare excepţionale.

Pentru a-şi păstra calităţile, varza murată, ca toate celelalte murături, trebuie obţinuta prin fermentarea acidolactică naturală, şi nu conservată în oţet. Scufundată în saramura preparată cu sare românească, varza se lasă la fermentat, de preferat în butoaie de stejar sau în borcane de sticlă (nu folosiţi vase din aluminiu sau tabla zincată), în felul acesta păstrându-şi proprietăţile.

Deşi este considerată ca fiind un adevărat medicament al naturii zeama de varză acră nu este pentru toată lumea, din cauza cantităţii mari de sare care poate înrăutăţi starea de sănătate.

Datorită procesului de fermentaţie, zeama de varză este foarte acidă, astfel că dacă ai probleme la nivelul stomacului mai ales gastrită sau ulcer, atunci consumul de varză acră ar trebui evitat.

 

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *