Actualitate

Ce sumă a primit gorjeanul care a descoperit brățările tracice din aur, considerate cea mai importantă descoperire din județ

Gabriel Betej, tânărul din comuna Prigoria, care a descoperit, în urmă cu un an, un set de brățări tracice din aur, cu o vechime de peste 3.000 de ani, care reprezintă cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj, a primit recompensă din partea statului român. Acesta a predat brățările, potrivit legislației în vigoare, Direcției Județene pentru Cultură Gorj, care le-a dat în custodie Muzeului Județean de Istorie Gorj.

„Am primit 12.150 de euro, după ce banii au fost impozitați. Brățările au fost evaluate la 30.000 de euro și eu am primit 45%. Sunt mulțumit de sumă și abia aștept să fie expuse la Muzeul Județean. Pentru mine, aceasta este cea mai mare recompensă. Am primit banii în aproape șase luni“, a spus tânărul gorjean.

Brățările din aur vor fi expuse în cadrul Muzeului Județean

Specialiștii consideră că descoperirea arheologică făcută de Gabriel este cea mai importantă făcută vreodată în județul Gorj și una dintre cele mai importante din România. Brățările sunt de proveniență tracică, având o vechime de 3.200 de ai. „Fac parte din categoria «Tezaur». Este cea mai importantă descoperire arheologică din județul Gorj, dacă ținem cont de metalul din care sunt realizate“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj. Acesta a precizat că a comandat vitrine speciale pentru ca brățările să fie expuse, deoarece este nevoie ca acestea să fie securizate.

A descoperit o mască romană unică în România

Gabriel Betej a mai descoperit, în vara anului 2022, un alt obiect extrem de valoros, unic în România: o mască romană din metal. „În România este unică. S-a mai găsit una în Franța și în Olanda. Nu am primit nicio recompensă până acum. Nu știu dacă a fost evaluată. Știu că nu fusese restaurată“, a precizat Gabriel.
Masca din metal se află tot la Muzeului Județean de Istorie Gorj.

Tânărul gorjean a donat autorităților zeci de obiecte vechi de mii de ani, fiind unul dintre principalii donatori de obiecte vechi din România.

   

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *